Front oslobođenja Mozambika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zastava

Front oslobođenja Mozambika (portugalski: Frente de Libertação de Moçambique, skraćeno FRELIMO) je vladajuća politička stranka u Mozambiku. Osnovana je 25. lpnja 1962. godine. Sjedište je bilo u Dar es Salaamu od 1962. do 1975.,[1]}} a od 1975., nakon kraja rata za neovisnost 1974. i ispregovarane neovisnosti, u Maputu. Nastala je spajanjem triju stranaka, MANU, UDENAMA i UNAMIJA (União Africana de Moçambique Independente). Osnivači su Eduardo Mondlane i Samora Machel. Današnji čelnik FRELIMA je Filipe Nyusi. U Vijeću republike (Assembleia da República) drže 144 od 250 mjesta.

Slogan je Jedinstvo, kriticizam, jedinstvo[2] Boja stranke je crvena. Mladeška organizacija je Organizacija mozambičke mladeži (Organização da Juventude Moçambicana). Politički pripada lijevom centru. Zastupa ideologije demokratskog socijalizma i marksizma-lenjinizma (1977.–89.)[3]

Članica je Socijalističke internacionale i Bivših osloboditeljskih pokreta južne Afrike (Former Liberation Movements of Southern Africa) (FLMSA).

Kad je izbio građanski rat u Mozambiku 1977., komunističke snage predstavljala stranka FRELIMO, a antikomunističke, točnije konzervativce, RENAMO. Uzrok ratu bio je dolazak komunista na vlast, priklonjenih Sovjetskom Savezu, i pobuna antikomunista protiv komunista. Antikomuniste je financirao južnoafrički apartheidski režim koji je godinama financirao pokrete koji su destabilizirali Mozambik. FRELIMO je vodio ondašnji predsjednik Joaquim Chissano, a RENAMO Samora Machel. Chissano je bio 1960-ih djelovao u Parizu i predstavljao FRELIMO. Zapamćen je kao tih i blagoglagoljiv diplomat koji je želio pomiriti umjerene i radikalne frakcije unutar stranke.

4. listopada 1992., FRELIMO i RENAMO potpisali su Rimski opći mirovni sporazum, čime je završen taj građanski rat.

Izvori[uredi VE | uredi]

Ronald Chilcote, Portuguese Africa. 1967; Englewood Cliffs, New Jersey, U.S.A.; Prentice-Hall.

Richard Gibson, African Liberation Movements. 1972; London; Oxford University Press.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Dar-es-Salaam once a home for revolutionaries. sundayworld.co.za (29 April 2014). pristupljeno 23. lipnja 2014.
  2. "Election of Frelimo Candidate Goes Into the Night", Mozambique News Agency, objavljeno 1 March 2014, pristupljeno 9. lipnja 2014.
  3. The Political-Ideological Path of Frelimo in Mozambique, from 1962 to 2012 (PDF) (8. srpnja 2012.).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]