Julius Nyerere

Izvor: Wikipedija
Julius Kambarage Nyerere
Julius Nyerere

1. Predsjednik Tanzanije
trajanje službe
29. listopada 1964. – 5. studenog 1985.
Prethodnik nitko
Nasljednik Ali Hassan Mwinyi
Rođenje 13. travnja 1922., Butiama, Tanzanija
Smrt 14. listopada 1999., London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Politička stranka CCM

Julius Kambarage Nyerere (Butiama, 13. travnja 1922.London, 14. listopada 1999.), tanzanijski političar i državnik. Njegov nadimak na svahiliju glasi Mwalimu što znači učitelj.

Iz obitelji s tradicijom ujedinjavanja plemena. Otac mu Burito Nyerere je bio poglavica plemena Zanakija. Zanakiji su bili tada jedno od najmanjih od 120 plemena u britanskoj koloniji. Bili su podijeljeni po karanokracijama (eng. chiefdom). Ujedinio ih je Juliusov polustric, Wanzagi Nyerere 1960-ih.

S dvanaest godina Julius je otišao u program od 4 godine kojeg završava za 3., onda ide u srednju školu. Studirao je u Tanzaniji i u inozemstvu. Drugi je Afrikanac koji je dobio diplomu van Afrike. Kada su kolonijalne vlasti saznale za njegovo političko djelovanje, dobio je izbor: ili će predavati ili biti političar. Jedno i drugo nije mogao biti. Jedan je od osoba koje su osnovale Organizaciju afričkog jedinstva.

On je spojio Tanganjiku i Zanzibar u jedno. Pod njegovim vodstvom osnovana je Stranka revolucije 5. veljače 1977., spajanjem Tanganjikanske afričke nacionalne unije (Tanganyika African National Union - TANU) i Afro-širaske stranke (Afro-Shirazi Party - ASP). Obje su te stranke dotada same vladale Tanganjikom i poluautonomnim otokom Zanzibarom, respektivno. Kasnije je postao predsjednik neovisne Tanzanije, i tu ostao 21 godinu (1964.1985.). Bio je afrički socijalist, ali njegove reforme nisu dale ploda. Vodio je sličnu politiku kao i Kwame Nkrumah. Divio se afričkim seljacima i ljudima koji su živjeli na tradicionalni način. Godine 1979. srušio je Amina u ratu protiv Ugande. Više je putovao nakon 1985. nego dok je bio predsjednik. Do 1990., je bio na čelu vladajuće stranke.

Godine 1985., u 63. godini Nyerere je rekao: "Nisam uspio. Priznajmo to". Ovim se izrazom oprostio od politike zauvijek.

Zadnje veliko djelo bilo mu je posredovanje u sukobu u Burundiju 1996. godine. Umro je u Londonu 1999., u 77. godini života od posljedica leukemije.