Joaquim Chissano

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "političar".
(Primjeri uporabe predloška)
Joaquim Chissano

Joaquim Alberto Chissano (22. listopada 1939.), afrički političar, drugi predsjednik države Mozambik. Vladao je 19 godina, od 1986. do 2005. Nakon silaska s vlasti angažirao se u mnogim međunarodnim tijelima kao poslanik i pregovarač za Ugandu i Sudan.

Rođen je u udaljenom selu Malehice, distrikt Chibuto, provincija Gaza.Pohađao je jedinu srednju školu na otoku u glavnom gradu kao jedini crni student. Tamo je postao član i kasnije predsjednik Afričke organizacije srednjoškolaca. Nakon odlaska iz srednje škole, otišao je u Portugal gdje je u Lisabonu htio studirati medicinu. Studij mu je naglo prekinut zbog političkog aktivizma. Pobjegao je preko Francuske u Tanzaniju.

Tijekom 1960-ih u Parizu je predstavljao FRELIMO. Zapamćen je iz tog razdoblja kao tih i blagoglagoljiv diplomat koji je želio pomiriti umjerene i radikalne frakcije unutar stranke. Sudjelovao je u oslobodilačkoj borbi, kojoj je pridonijela i Revolucija karanfila. Stekao je vojni čin general bojnika.

Prvi predsjednik Samora Moises Machel imenovao ga je ministrom vanjskih poslova. Na tom položaju ostao je 11 godina. Nakon Machelove smrti u avionskoj nesreći, postao je predsjednik, a zemlja je utonula u građanski rat koji je trajao do 1992. godine. Na prvim višestranačkim izborima 1994. godine pobijedio je pobunjeničkog vođu Afonsa Dhlakamu, a 1999. ponovno je pobijedio. 2005. odbio se natjecati za treći mandat, iako mu Ustav to ne bi branio.

Oženjen je i rimokatolik, iako se zanimao i prakticirao transcedentalnu medicinu. Dobitnik je niza priznanja za svoj politički rad. Predsjednik Afričke unije bio je od srpnja 2003. do srpnja 2004. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]