Fruits Basket

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fruits Basket
Fruits Basket
Furutsu Basuketto
Format animirani/Romansa/Fantastika
Autor Manga: Natsuki Takaya
Anime: Akitaro Daichi
Glumci Tomokazu Seki (glas)
Yui Horie (glas)
Aya Hisakawa (glas)
Država podrijetla Japan
Broj epizoda Manga: 23 dijela
Anime: 26
Prikazivanje
U Hrvatskoj Nije emitirano
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Fruits Basket (japanski Furutsu Basuketto) je anime serija redatelja Akitaro Daichi, snimljena po istoimenoj mangi Natsuki Takaya.

Riječ "fruits" u naslovu je uvijek u množini; pošto u japanskom jeziku ne postoji glas "tu", stoga se koristi glas "tsu" i tako dolazi do "fruits", umjesto "fruit". Naslov dolazi od dječje igre koja se igra u japanskim osnovnim školama.

Priča[uredi VE | uredi]

Radnja prati srednjoškolku Tohru Honda, koja je nedavno ostala bez majke. Seli se djedu, koji nedugo nakon selidbe odluči preurediti stan, te Thoru odlazi živjeti sama. Iako živi u šatoru, ide u školu i radi, ne gubi optimističan stav.
Jednog dana, Thoru nalazi u šumi kuću u kojoj živi njezin školski kolega Yuki Sohma i njegov stariji rođak Shigure Sohma. Kada saznaju u kojim uvjetima Thoru živi sažale se, te ju odluče pozvati da živi s njima. A i trebao im je netko tko će im obavljati kućanske poslove. Kada sazna da joj je šator uništen, zajedno sa majčinom slikom i svim osobnim stvarima, Thoru prihvaća ponudu.
Nedugo nakon useljena, Thoru otkriva tajnu obitelji Sohma; 12 članova obitelji (od 13) posjeduju duhove životinja Kineskog horoskopa, plus trinaesti, duh mačke koji se više ne smatra dijelom horoskopa. Kada ih osoba suprotnog spola zagrli, kada su pod utjecajem emocija ili kod fizičkog napora, pretvaraju se u životinje. Svi koji su ikad saznali za tajnu završili su sa gubitkom pamćenje|pamćenja, no Thoru obećaje da je tajna sigurna s njom.
Dalje priča prati njihove živote (Thoru i obitelj Sohma).

Likovi[uredi VE | uredi]

  • Tohru Honda (jap. Honda Tōru)

Srednjoškolka, koja ostane bez majke završi živjeti s obitelji Sohma, Shigureom, Yukiom i Kyom. Obožava kuhati i odlična je kućanica. Pošto ne želi zamarati djeda, radi da bi otplatila školarinu. Draga je osoba, uvijek spremna pomoći i naivna, zbog čega joj drugi likovi često govore da ponekad mora gledati i vlastite interese.

  • Kyo Sohma (jap.Sōma Kyō)

Kyo je mačka po horoskopu. Kladio se sa Akitom, da ako pobijedi Yukija (štakor) prije kraja škole, biti će mu dopušten ulazak u horoskop; ako izgubi biti će zaključan u sobu do svoje smrti (kao i sve mačke prije njega). Iako je trenirao mjesecima, ne uspijeva zadati niti jedan udarac Yukiju. Svaki put kada mu netko pokuša pomoći, Kyo ga odguruje od srama zbog svog pravog lika. Kada Thoru vidi njegov pravi lik, prihvaća ga i moli da ostane s njom, što stvara veliko prijateljstvo.
Kyova velika želja, osim pobijediti Yukija, je biti prihvaćen i cijenjen. Nakon nekoliko epizoda, odluči se pomiriti sa Yukijem samo zbog Thoru.
Boja kose mu je narančasta.

  • Yuki Sohma (jap. Sōma Yuki)

Yuki je štakor po horoskopu. Zahvaljujući svom izgledu, poznatiji je kao "Princ dražesni" (eng. "Prince Charming") ili "Prince Yuki". Ima velikih problema sa socijalizacijom. Ima svoj fan klub; PYFC (Prince Yuki Fan Club).
Kao djetetu Akito mu je prouzročio razne grozote, zaključavao ga je i mentalno mučio, što je prouzročilo klaustrofobiju.
Potajno je ljubomoran na Kyoa, jer misli da on može imati normalan život, kako nije dio horoskopa. Thoru ga privlači.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Natsuki Takaya je osvojio Kodansha Manga Award u shōjo kategoriji za Fruits Basket mangu. Manga je također osvojila "Best Manga" nagradu 2007. na American Anime Awards.

2001. Fruits Basket anime osvojila je Animage Anime Grand Prix nagradu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Manga

Anime