Horoskop

Izvor: Wikipedija

Horoskop je vrsta dijagrama koji se koristi u astrologiji, a na kojem su prikazani položaji Sunca, Mjeseca, planeta, zvijezda u trenutku nekog događaja ili rođenja neke osobe u odnosu na neki od sistema korištenih u astrologiji. Horoskop se sastoji od velikog broja elemenata i njihovih povezanosti; astrološki elementi, astrološki znakovi, astrološke kuće, planete, planetarni aspekti.

Nijedna znanstvena studija nije dala podršku točnosti horoskopa, a metode koje se koriste za interpretaciju se općenito smatraju pseudo-znanstvenim.

Izrada horoskopa[uredi | uredi kôd]

Pri izračunavanju horoskopa Zemlja se uzima kao centar. Horizont je zamišljena nebeska kružnica koja ograničava vidljivi dio nebeske "polukugle" od nevidljivog. Na horizontu su najvažnije točke sjever i jug koje spojene osno presjecaju krug našeg horizonta. Također je tu i os istok-zapad koja također presjeca krug našeg horizonta. Okomito najviša točka nad glavom je zenit, njemu nasuprot nadir. Produžena zemljina os daje nam nebesku os koja sječe nebeski svod u polovima (sjeverni i južni), a proširen Zemljin ekvator daje nam nebeski ekvator. Od ekvatora prema polovima (nebeskim) računamo nebeske širine - deklinacije. Od proljetne točke na nebeskom ekvatoru računamo nebesku dužinu ili rekstacenziju. Glavni meridijan prolazi kroz zenit, a nebeski ekvator siječe horizont u točkama istok-zapad. Najvažnija staza ekliptika (prividna crta na kojoj se nalaze sazviježđa preko kojih prividno prolazi Sunce). Kako je zemljina os približno nagnuta za 23,5 stupnjeva, toliko je i ravnina ekliptike nagnuta prema nebeskom ekvatoru. Radi toga Sunce mjenja visinu. Najviša i najniža točka su ljetni i zimski solsticij, a za vrijeme proljetnog i jesenjeg ekvinocija sunce je na presjecištu ekvatora i ekliptike. Položaj Sunca i ostalih nebeskih tijela računamo od proljetnog ekvinocija u smjeru zapad-istok u stupnjevima dužine - longituda, te stupnjevima širine - latituda od ekliptike na sjever ili jug. Pritom još treba uzeti u obzir precesiju ekvinocija (svake 72 godine se ekvinocij pomakne za jedan stupanj od istoka na zapad - što znači da prijeđe ekliptiku za 26.000 godina - 360 stupnjeva x 72 godine). Izračunavanje horoskopa je nekada bio mukotrpan posao, računali su se vrhovi kuća (acedent i ostali vrhovi), a zatim unosili položaji planeta, Sunca i Mjeseca iz tablica. Danas to za nas rade kompjuterski programi.

Horoskopski znakovi razdjeljuju pojas ekliptike (Zodijak) cijelom njegovom dužinom od 360 stupnjeva.

Horoskopski znakovi[uredi | uredi kôd]

Ime znaka Vrsta Početak znaka Kraj znaka
Ovan znak vatre 21. ožujka 19. travnja
Bik zemljani znak 20. travnja 21. svibnja
Blizanci zračni znak 22. svibnja 21. lipnja
Rak vodeni znak 22. lipnja 23. srpnja
Lav znak vatre 24. srpnja 22. kolovoza
Djevica zemljani znak 23. kolovoza 22. rujna
Vaga zračni znak 23. rujna 23. listopada
Škorpion vodeni znak 24. listopada 22. studenog
Strijelac znak vatre 23. studenog 21. prosinca
Jarac zemljani znak 22. prosinca 19. siječnja
Vodenjak zračni znak 20. siječnja 19. veljače
Ribe vodeni znak 20. veljače 20. ožujka

Istraživanja[uredi | uredi kôd]

"Horoskop" po sunčanim znakovima u medijskom zabavnom smislu daje opise osobina vezane uz znakove zodijaka, planete, te druge značajke horoskopa. Međutim, te pretpostavljene povezanosti s osobinama ličnosti su se pojavljivale u stoljetnim kalendarima, sanjaricama i sličnoj narodnoj literaturi, za razliku od horoskopa koje izrađuju i interpretiraju astrolozi. Između ostalog utvrđeno je da ne postoji povezanost između datuma rođenja i osobina ličnosti, između znakova sunca i izbora zanimanja, izbora partnera i drugih predviđanja koja daju tzv. dnevni, novinski horoskopi.Praksa pisanja horoskopa za 12 zoodijačkih znakova nastala je početkom 20. stoljeća, kao medijska forma porijeklom iz astrološkog simboličkog sustava. Prije toga nije postojala u astrologiji. Većina istraživanja usmjerena na istraživanje tobožnjih astroloških postavki, zapravo je napadala ovaj medijski koncept. Većina istraživanja nisu radili poznavatelji same astrologije. Prije 20. stoljeća riječ horoskop odnosila se na točno izračunatu kartu s točno određenim satom rođenja, pa je riječ Horoskop zapravo označavao - ascendentni znak zoodijačkog kruga. Ironično je da u znakološkom viđenju astrologije, odnosno tzv. medijskoj formi dnevnih horoskopa, nema uopće izračuna ascendentnog položaja, dakle nema horoskopa.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi horoskop