Galaktički kvadrant

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Galaktički kvadrant. Za druga značenja pogledajte Galaktički kvadrant (Zvjezdane staze).
Dužine galaktičkog koordinatnog sustava

Galaktički kvadrant je jedan od četiriju kružnih isječaka kojima je podijeljena Kumovska slama.

U astronomskoj praksi kvadranti su u galaktičkom koordinatnom sustavu postavljeni sa Suncem kao ishodištem odnosno polom. Jednostavan je razlog zašto se Sunce uzima za ishodište umjesto galaktičkog središta, jer su sva ljudska astronomska promatranja sve do danas nastala na Zemlji, ili ako ne na planetu Zemlji, onda se nekog drugog položaja u Sunčevu sustavu.

Podjela[uredi | uredi kôd]

Kvadranti su poredani i nazvani rednim brojevima: "1. galaktički kvadran", "drugi galaktički kvadrant" ili "treći kvadrant Galaktike". Gledano sa sjevernog galaktičkog pola, uz 0 stupnjeva (°) te pravac koji vodi od Sunca kroz galaktičkog središte, kvadranti su sljedeći:

Orijentacija galaktičkih, ekliptičkih i nebeskih (bazirano na Zemlji) astronomskih koordinatnih sustava, projiciranih na nebesku sferu. Galaktički ekvator prikazan je crno, sjeverni galaktički pol je NGP, ekliptični ekvator narančasto i sjeverni ekliptički pol (NEP) te nebeski ekvator (plavo) i sjeverni nebeski pol (NCP). Sunce i Zemlja nisu prikazani u pravom mjerilu, ali su na slici radi pokazivanja Sunčevog orbitalnog pravca oko galaktičkog središta i Zemljina orbitalnog pravca oko Sunca.
  • 1. galaktički kvadrant – 0° ≤ dužina (ℓ) ≤ 90°
  • 2. galaktički kvadrant – 90° ≤ ℓ ≤ 180°
  • 3. galaktički kvadrant – 180° ≤ ℓ ≤ 270°
  • 4. galaktički kvadrant – 270° ≤ ℓ ≤ 360° (0°)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]