Nebeska sfera

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Nebeska sfera

Nebeska sfera - zamišljena kugla proizvoljno određenog polumjera sa središtem u središtu Zemlje, a na čijem se plaštu projiciraju sva nebeska tijela. Središte nebeske sfere možemo proizvoljno odrediti kao središte Zemlje (geocentrična nebeska sfera), ali i kao točku promatračevog stajališta (topocentrična sfera), ili kao središte Sunca (heliocentrična sfera), ili neka druga proizvoljna točka.

Zenit[uredi VE | uredi]

Zenit je točka na nebeskoj sferi koja se nalazi direktno iznad promatrača.

Nadir[uredi VE | uredi]

Nadir je točka na nebeskoj sferi suprotno od zenita (ispod promatrača). Na arapskom znači suprotan, nasuprot.

Obzor (horizont)[uredi VE | uredi]

je velika kružnica nebeske sfere, nastaje presjekom ravnine koja prolazi stajalištem promatrača sa nebeskom sferom i okomita je na pravac zenit-nadir. Vidljivi horizont (na otovrenim površinama kao more) se zbog zakrivljenosti Zemljine površine nalazi ispod astronomskog horizonta (tome je uzrok i nadmorska visina te refrakcija Zemljine atmosfere).

Nebeska os[uredi VE | uredi]

je zamišljeni pravac identičan sa Zemljinom osi rotacije i probada nebesku sferu u sjevernom i južnom nebeskom polu. U točki sjevernog nebeskog pola se približno nalazi zvijezda Sjevernjača. Oko nebeske osi se prividno okreće nebeska sfera (prividno okretanje nastaje zbog rotacije Zemlje). Sva nebeska tijela prividno se okreću oko nebeske osi.

Nebeski ekvator[uredi VE | uredi]

je projekcija Zemljinog ekvatora na nebesku sferu. Ravnina kojoj pripada nebeski ekvator okomita je na nebesku os.

Nebeski meridijan[uredi VE | uredi]

je zamišljena velika kružnica na nebeskoj sferi koja prolazi sjevernim i južnim nebeskim polom i sadrži projekciju nebeskog objekta čiji meridijan promatramo. Meridijan promatrača prolazi nebeskim polovima, te sadrži zenit i nadir promatrača. Položaj svakog objekta na nebeskoj sferi određen je u nebeskom koordinatnom sustavu.


P space.png Nedovršeni članak Nebeska sfera koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.