Galerija Matešin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Galerija Matašin)
Galerija Matešin

Galerija Matešin je umjetnička galerija u mjestu Bojana, osnovana 2002. godine.

Galerija Matešin[uredi | uredi kôd]

Ime je dobila po umjetniku Franji Matešinu,[1] čija su djela izložena u ovoj galeriji. Od 2008. godine je izložen stalni postav likovnih radova akademskog slikara Franje Matešina. Nalazi se u selu Bojana koje je udaljeno 7 km od Čazme, 25 km od Bjelovara i 60 km od Zagreba.

Galerija je kulturno središte koje se sastoji od dvije galerije sa stalnim postavom, prodajnog dijela sa slikama i suvenirima, parka s igralištem za djecu, amfiteatara u kojem je mali povijesni muzej sela Bojana, terasa za kino projekcije te športskih terena.

U okviru programa se postavljaju likovne izložbe, izvode koncerti i predstave, prikazuju filmovi, održavaju razne radionice, tečajevi, promocije, sastanci te organiziraju druge kulturne, zabavne i športske manifestacije.

Zadnju nedjelju u srpnju organizira se "Dječji dan" posvećen djeci, koji obiluje šarolikim igračkama te igrama za djecu i roditelje, likovnim i kreativnim radionicama, a završava predstavom za djecu.

Za vrijeme prosinca priređuje se "Bojani Božić u Bojani", događanje s tradicijskom božićnom rasvjetom, otvorenim ognjištem, traženjem bombone u slami i općenito hrvatskim blagdanskim ugođajem. Tijekom godine galeriju posjeti nekoliko tisuća ljudi iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vidi i[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.matesin.com/Index_10.html Službena stranica Galerije Matešin