Koncert

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Koncert klasične glazbe

Koncert je glazbeno djelo izvedeno "uživo", pred publikom. Glazbena djela na koncertima mogu izvoditi solisti, orkestar, zbor ili bend. Njihov glazbeno-scenski nastup može biti vokalan, instrumentalan ili bilo koja njihova kombinacija.

Koncerti se mogu održavati u različitim prostorima, na otvorenom i u zatvorenom: sportskim stadionima, ugostiteljskim objektima, parkovima i drugim javnim i privatnim prostorima. Bez obzira na mjesto održavanja koncerta i njegovu veličinu, glazbenici najčešće izvode glazbu sa mjesta kojeg nazivamo pozornica.

Ugođaj na koncertu može biti upotpunjen raznim svjetlosnim i drugim scenskim efektima.

U vrijeme prije distribucije glazbenih, zvučnih i video zapisa koncerti su glazbenicima bili jedina mogućnost na raspolaganju kojom su predstavljali svoju glazbu, odnosno jedinstvena prilika ljubiteljima glazbe da čuju svoja omiljena m glazbena djela i/ili izvođače.

Dok su koncerti dobra prilika za glazbenike da uživaju u stvaranju glazbe i predstave svoja djela, čime pružaju posjeti neposredan doživljaj umjetnosti i zabave posjetiteljima , oni su prilika i za zaradu novca. Pored ulaznica, posjetitelj će, ako mu se sviđa djelo ili izvođač, kupiti i zvučni/video zapis i druge komercijalne proizvode.

U glazbi termin koncert (talijanski: concerto), označava još i glazbenu kompoziciju koju izvode jedan ili više solista na određenom instrumentu u pratnji orkestra. Concerto, kao i većina glazbenih formi uostalom, stvoren je u Italiji.