Galovac (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Galovac
Galovac lake.jpg
Lokacija Nacionalni park Plitvička jezera
Zastava licko senjske zupanije.gif Ličko-senjska županija
Koordinate 44°52′30″N 15°36′23″E / 44.875°N 15.60639°E / 44.875; 15.60639Koordinate: 44°52′30″N 15°36′23″E / 44.875°N 15.60639°E / 44.875; 15.60639
Površina 0,12 km²
Najveća dubina 24 m
Nadmorska visina 582 m
Najveća širina 0,35 km
Najveća dužina 0,585 km
Pritoci vode iz jezera Batinovac, Vir i Malo jezero
Ulijeva se u jezero Milino jezero, Gradinsko jezero
Države Flag of Croatia.svg Hrvatska

Galovac je jezero u Nacionalnom parku Plitvička jezera, pripada u skupinu Gornjih jezera.

Opis[uredi VE | uredi]

Nalazi se na nadmorskoj visini od 582 metra. Površine je 12,5 hektara. Najveća dubina je 24 metra u sjevernom dijelu jezera pod obroncima Stubice. Njegova dužina iznosi 580 m uz širinu do 350 m, a površina mu iznosi 0,12 km². To je treće plitvičko jezero po svojoj veličini.[1][2] Zbog velike dubine jezerska voda je tamnozelene boje. Okruženo je stablima četinara.

Galovac je dobilo svoje ime po kapetanu Galu, koji je potukao Turke ili po harambaši Galoviću.[1]

Zapadnu stranu jezera čini široka sedrena barijera, preko koje se obrušava voda Batinovca, Vira i Malog jezera na slapovima u lepezastim kaskadama. Najviši je slap u jugozapadnom dijelu barijere Galovački buk visok oko 28 metara, te širok 5 metara, nastao od voda jezera Batinovac.

Sjevernu granicu ovog jezera čine impresivne dolomitne stijene koje počinju odmah ispod Stubice koje su obrasle niskim listopadnim drvećem i grmljem. Uza sjevernu stazu pod obroncima Stubice lijepi su izdanci dolomita, a pogled na jezero pruža se s veće visine. Južnije je Galovac ograničen s blagim brežuljcima jako obraslog brda Crni Vrh. Autobus polazi u podnožju Crnog Vrha, uz staru cestu.[3]

Sedrena barijera Galovca određuje impozantnu granicu na istoku širine oko 200 m.[3] Značajna je po brojnim slapovima - zvanim Prštavci, koji se s razine jezera Galovac spuštaju niz više od dvadeset metara visoku sedrenu barijeru.

Oko Galovca su uređene staze za posjetitelje. Jedna od njih vodi do Tomićevog pogleda – vidikovca, s kojeg se pruža pogled na Plitvička jezera.

Prostrano jezero ima svijetlo - zelenkastu boju u plićinama na sjeverozapadnoj strani, a tamniju u središnjem dijelu zbog veće dubine. Posebnu ljepotu ovom dijelu jezera daju jesenje boje, kad rujevina zacrveni padine brda i kad se rumenilom prekrije i bjelogorično drveće uza slapove i jezero.

Ploča Ive Pevaleka nedaleko jezera Galovac.

U njegovoj blizini je stijena na koju je postavljena u čast profesora Ive Pevaleka, najpoznatijeg znanstvenika Nacionalnog parka Plitvička jezera, mjedena plaketa s njegovim likom i njegovim izvanrednim dostignućima za očuvanje Plitvičkih jezera.

Vrela[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Galovac