Gangnam Style

Izvor: Wikipedija
»Gangnam Style«
PSY
Singl s albuma PSY 6 (Six Rules), Part 1
Objavljeno 15. srpnja 2012.
Žanr K-pop
Trajanje 3:39
Izdavač YG, Universal Republic, School Boy
Tekstopisac Park Jai-Sang, Yoo Gun-Hyung
Skladatelj Park Jai-Sang, Yoo Gun-Hyung
Producent(i) Park Jai-Sang, Yoo Gun-Hyung
Kronologija singlova – PSY
"Korea"
(2012.)
"Gangnam Style"
(2012.)
 

"Gangnam Style" je singl južnokorejskog pop pjevača PSY-a s njegovog šestog studijskog albuma PSY 6 (Six Rules), Part 1.

Pjesma je objavljena 15. srpnja 2012. godine i vrlo brzo je postigla veliku globalnu popularnost. Do kraja listopada 2012., video spot na YouTubeu pogledan je preko 624 milijuna puta, čime je postao globalni internetski fenomen i dio popularne kulture. Ovaj video drži Guinnessov svjetski rekord za YouTube video s najviše pozitivnih ocjena, odnosno njih 6,93 milijuna.[1] Najgledaniji je video spot K-pop glazbe,[2] a s više od 3,6 milijardi prikaza postao je drugi najgledaniji video na YouTubeu[3] i jedan od najgledanijih glazbenih video spotova uopće.

Gradska četvrt Gangnam in Seulu

Jedan od razloga popularnosti su zabavni plesni pokreti. Fraza "Gangnam Style" je korejski neologizam, koji se odnosi na način života povezan s Gangnam okrugom u glavnom južnokorejskom gradu Seulu. Glazbeni video spot postao je izvor parodija diljem svijeta. Do kraja listopada 2012., pjesma je dosegla poziciju broj 1. u 33 država, kao što su: Australija, Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, postavši prva K-pop pjesma, koja je to postigla.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, inače Južnokorejac, pozdravio je "Gangnam Style" kao "snagu za mir u svijetu", tijekom prijema pjevača PSY u UN-u, kada su zajedno i zaplesali ples iz video spota.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Gangnam Style koji govori o uglazbljenoj pjesmi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.