YouTube

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Radovi u tijeku!
Baustelle.svg

Jedan vrijedni suradnik upravo radi na ovom članku!
Mole se ostali suradnici da ne uređuju ovaj članak dok je ova obavijest prisutna.
Koristite stranicu za razgovor na ovom članku ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom.
Kada radovi budu gotovi, suradnik koji uređuje uklonit će ovaj predložak!
Hvala na razumijevanju!
(Predložak će biti uklonjen ako kroz 3 sata od trenutka postavljanja nema izmjena na članku.)

YouTube
YouTube Logo 2017.svg
Vrsta LLC
Osnovana 14. veljače 2005.
Osnivač(i) Steve Chen
Chad Hurley
Jawed Karim
Sjedište Avenija Cherry 901
Sjedište San Bruno, Kalifornija, Flag of the United States.svg SAD[1]
Ključne osobe Susan Wojcicki
Chad Hurley
Izvršni direktor Susan Wojcicki[2]
Konkurentske tvrtke Vimeo
DailyMotion
Vidme
Pokriveno područje Globalno (osim država u kojima je blokiran)
Usluge Servis za dijeljenje videozapisa
Holding tvrtka Google (od 2006.)
Slogan Broadcast Yourself. (do 2012.)
Web stranica http://www.youtube.com

YouTube je popularna mrežna usluga za razmjenu videozapisa na kojoj korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati videozapise. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije, osim sadržaja koji nije primjeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika autorskih prava, a zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, sadržaja s ciljem osramoćenja, klevete i reklama. YouTube zadržava pravo na korištenje, preinaku i brisanje postavljenoga materijala.

Popularni kanali[uredi VE | uredi]

Cijelo vrijeme[uredi VE | uredi]

Ova tablica sadržava popis 50 najpretpretplaćenijih kanala koji imaju minimalno milijun pretplatnkika kao i glavnih kanala i jezika za svaki kanal. Kanali su označeni kao "Auto-generirani od YouTube-a" (kategorija glazba, igice, sportovi and filmovi) nisu uključeni. Od ožujka 2018., 34 od ovih kanala su na engleskome. Predložak:Legend Predložak:Legend

Rank Promjena Ime kanala Kanal podupiratelj Glavni
jezici (s)
Pretplatnika[3]
(millions)
Content
tip[3]
1. PewDiePie[4] N/A English 61 Comedy
2. T-Series[5] T-Series Hindi 38 Music
3. JustinBieberVEVO[6] Vevo English 34
4. HolaSoyGerman.[7] Machinima Spanish 33 Entertainment
5. Rast Canal KondZilla[8] ONErpm Portuguese 29 Music
6. Ed Sheeran[9] WMG English 28
7. Rast Dude Perfect[10] Whistle Sports Sports
8. elrubiusOMG[11] TalentWeb Spanish 27 Comedy
9. TaylorSwiftVEVO[12] Vevo English Music
10. Rast whinderssonnunes[13] N/A Portuguese Comedy
11. YouTube Spotlight[14] Google English News
12. Fernanfloo[15] BroadbandTV Spanish 26 Games
13. Rast KatyPerryVEVO[16] Vevo English Music
14. RihannaVEVO[17]
15. EminemVEVO[18]
16. JuegaGerman[19] HolaSoyGerman Spanish 25 Games
17. TheEllenShow[20] Time Warner English 23 Entertainment
18. OneDirectionVEVO[21] Vevo Music
19. Rast WWE[22] WWE Entertainment
20. Smosh[23] Defy 22 Comedy
21. VanossGaming[24] JETPAK Games
22. VEGETTA777[25] TalentWeb Spanish 21
23. Yuya[26] N/A 20 How-to
24. nigahiga[27] English Entertainment
25. Rast SET India[28] Sony Pictures Hindi Shows
26. Spinnin' Records[29] Spinnin Records English Entertainment
27. Bruno Mars[30] WMG Music
28. Markiplier[31] Disney Digital Network 19 Games
29. Predložak:Nema ptomjene Felipe Neto[32] Freedom! Portuguese Entertainment
30. shakiraVEVO[33] Vevo Spanish and English Music
31. ArianaGrandeVevo[34] English
32. Trap Nation[35] The District 18
33. KSI[36] StyleHaul Entertainment
34. Rast LuisFonsiVEVO[37] Vevo Spanish Music
35. jacksepticeye[38] Disney Digital Network English Games
36. DanTDM[39] StyleHaul
37. JennaMarbles[40] N/A 17 Comedy
38. Skrillex[41] WMG Music
39. Logan Paul Vlogs[42] Studio71 16 Entertainment
40. FBE[43] FullScreen
41. WatchMojo.com[44] WatchMojo
42. Rast Get Movies[45] XMedia Digital Russian
43. enchufetv[46] N/A Spanish Comedy
44. Rast Vevo[47] Vevo English Music
45. AdeleVEVO[48]
46. CanalCanalha[49] N/A Portuguese 15 Comedy
47. The Tonight Show Starring Jimmy Fallon[50] NBC English
48. Rast rezendeevil[51] Disney Digital Network Portuguese Games
49. David Guetta[52] WMG English Music
50. Rast ChuChu TV Nursery Rhymes & Kids Songs[53] KidsCamp Education
As of Predložak:Date

By country and territory[uredi VE | uredi]

The following table lists the most subscribed YouTube channel in each country and territory from which at least one channel with at least one million subscribers originates, according to social media statistics aggregator VidStatsX.

Nastanak YouTubea[uredi VE | uredi]

YouTube web stranica 7. svibnja 2005. godine.

Utemeljitelji YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici tvrtke PayPal. Domena „YouTube.com“ aktivirana je 14. veljače 2005. godine, a tijekom narednih mjeseci stranica je razvijana. U svibnju 2005. godine stranica je javnosti ponuđena na uvid, a šest mjeseci kasnije službeno je otpočela s radom. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska tvrtka Sequoia Capital u studenom 2005. ulaže 3,5 milijuna te u travnju 2006. godine još 8 milijuna dolara. 9. listopada 2006. godine najavljeno je da će tvrtku preuzeti Google za 1,65 milijardi dolara u dionicama. Ugovor je zaključen 13. studenog, a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.

Prvi je video na YouTube postavio korisnik jawed (pravim imenom Jawed Karim, jedan od osnivača web-stranice) pod nazivom "Me at the zoo". Video je postavljen 23. travnja 2005. godine te trenutno ima više od 45 milijuna prikaza.

Prema statističkom istraživanju iz lipnja 2006. godine na YouTubeu je dnevno pregledavano 100 milijuna videozapisa, a tijekom 24 sata postavljano 65 000 novih videozapisa. Prema istraživanju tvrtke Nielsen/NetRatings stranicu posjećuje gotovo 20 milijuna korisnika mjesečno, od toga 44% žena i 56% muškaraca najčešće dobi od 12 do 17 godina. Prema istraživanju stranice Hitwise.com 64% mrežnog video prometa u Velikoj Britaniji odvija se na YouTubeu.

Utjecaj na društvo[uredi VE | uredi]

YouTube je kao besplatan medij postao sredstvom promoviranja anonimnih filmskih autora i glazbenika koji su ovim putem stekli popularnost i probili se u tradicionalne medije poput radija i televizije, u svibnju 2007. ponudio je najgledanijim autorima da postanu njihovim partnerima te na taj način dobiju dio zarade od reklama koje s pojavljuju pored njihovih uradaka.

Moć YouTubea prepoznali su i političari. Tako su se kandidati za američke predsjedničke izbore 2008. godine koristili YouTubeom kao medijem za predsjedničku kampanju, a ponajviše Barack Obama i Hillary Clinton. Potencijalni birači mogu pregledavati videozapise u kojima predsjednički kandidati iznose svoje stavove te ih komentirati vlastitim uratcima. Također, američki mediji ističu da je YouTube odigrao značajnu ulogu u porazu republikanskog senatora Georgea Allena 2006. zbog videozapisa u kojem senator iznosi rasističke stavove.

YouTube se u hrvatskoj javnosti prvi put u većoj mjeri spominjao početkom 2007. godine, kada je na njega jedan korisnik postavio isječke govora tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina kako bi ga ismijao.[54] Kirin je oštro napao autora filma, čime se izložio još većoj poruzi javnosti, zbog toga što je servis pogrešno nazvao "Jubito".[55]

Pravna pitanja[uredi VE | uredi]

Iako YouTube ne dopušta postavljanje sadržaja zaštićenog zakonom o autorskim pravima Sjedinjenih Američkih Država i čitavo ga vrijeme briše, takav sadržaj se neprestano pojavljuje. Tu spadaju televizijske emisije, reklame, glazbeni spotovi, snimke koncerata, isječci iz filmova i TV serija i dr. Ako ih vlasnik autorskih prava ne prijavi, jedini način na koji YouTube otkriva takav sadržaj je putem ključnih riječi i oznaka (tagova) koje su postavljene uz njega. Svojevremeno je YouTube ponudio mogućnost da korisnici prijave sadržaj koji krši autorska prava, ali se ispostavilo da je takav sustav podložan zlouporabi jer su neki korisnici prijavljivali originalne uratke drugih korisnika.

Zbog kršenja autorskih prava YouTubeu je uloženo mnogo pritužbi, a pokrenuto je i nekoliko sudskih postupaka. Tako je, na primjer, Japansko društvo za zaštitu prava autora, skladatelja i izdavača (JASRAC) tražilo da YouTube ukloni tisuće videozapisa popularnih japanskih glazbenika. U veljači 2006. televizijska tvrtka NBC zatražila je uklanjanje zaštićenog materijala, međutim, kako je YouTube sve više dobivao na značaju, NBC se u srpnju iste godine odlučuje za neobičan potez te mu nudi suradnju. Tako na YouTubeu danas postoji službeni NBC-jev kanal na kojem je moguće gledati isječke iz njegove produkcije.

U kolovozu 2006. YouTube najavljuje da planira tokom 18 mjeseci ponuditi na svojoj stranici sve glazbene spotove ikad napravljene. Warner Music Group i EMI prihvaćaju projekt te u rujnu potpisuju ugovor s YouTubeom, a u listopadu ugovore potpisuju i CBS, Universal Music Group i Sony BMG Music Entertainment. Prema ugovoru, te tvrtke YouTubeu ustupaju pravo na emitiranje glazbenih spotova iz njihove produkcije za dio prihoda od reklama s YouTubeovih stranica.

Mogućnosti[uredi VE | uredi]

Reprodukcija[uredi VE | uredi]

Do kraja siječnja 2015. godine za reprodukciju videozapisa bilo je potrebno instalirati dodatak Adobe Flash Player.[56] U siječnju 2010. godine, YouTube je pokrenuo eksperimentalnu stranicu koja je koristila ugrađene HTML5 mogućnosti preglednika za prikazivanje videozapisa što je omogućilo reprodukciju bez potrebe za instaliranjem bilo kakvih dodataka.[57] YouTube web mjesto je imalo posebnu web stranicu na kojoj je bilo moguće pridružiti se testiranju HTML5 reproduktora pomoću podržanih preglednika.[57] YouTube je 27. siječnja 2015. godine objavio kako će na svim podržanim preglednicima HTML5 biti zadana metoda reprodukcije.[58]

Prijenos[uredi VE | uredi]

Svi registrirani korisnici mogu prenositi videozapise koji mogu biti dugi do 15 minuta. Korisnici koji nisu kršili pravila servisa mogu prenositi videozapise duge i do 12 sati, što zahtjeva potvrđivanje računa (pomoću mobilnog telefona). Kada je servis krenuo s radom 2005. godine bilo je moguće prenositi duge videozapise, ali u ožujku 2006. godine uvedeno je desetominutno ograničenje nakon što je otkriveno da su većina videozapisa koji prelaze ovu granicu neovlašteni prijenosi TV serija, filmova i sličnih materijala zaštićenih autorskim pravom.[59] U srpnju 2010. godine, desetominutno ograničenje povećano je na 15 minuta.[60] Ako se koristi ažurna inačica preglednika, moguće je prenijeti videozapise veće i od 20 gigabajta. Najveća dopuštena veličina videozapisa je 128 gigabajta.[60]

YouTube podržava većinu kontejnerskih formata, uključujući .AVI, .MKV, .MOV, .MP4, DivX, .FLV i .ogg i .ogv.

Cenzura[uredi VE | uredi]

     Potpuni pristup
     Pristup
     Blokada ukinuta
     Nema pristupa

Cenzura YouTubea događa se u mnogim državama zbog raznih razloga. Korisnici iz država u kojima je YouTube blokiran mogu mu pristupiti korištenjem VPN usluga i proxy servera. Neke države potpuno blokiraju pristup YouTubeu (trajno ili privremeno), dok neke blokiraju određen sadržaj sa servisa.

Do cenzure ili blokiranja YouTubea može doći zbog raznih razloga. Neki od njih su:

 • cenzuriranje sadržaja koji može prouzročiti društvene ili političke nemire ili prosvjede
 • sprječavanje kritiziranja političkih vladara, vlade, vladinih službenika, religija ili religijskih vođa
 • sprječavanje kršenja autorskih prava i intelektualnog vlasništva
 • smanjenje internetskog prometa

Logo kroz povijest[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Google Careers: "San Bruno (YouTube)" (pristupljeno 7. svibnja 2016.)
 2. Forbes: "Susan Wojcicki" (pristupljeno 7. svibnja 2016.)
 3. 3,0 3,1 Pogrješka u citiranju: nije zadan tekst za izvor SocialBlade
 4. PewDiePie. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 5. T-Series. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 6. JustinBieberVEVO. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 7. HolaSoyGerman.. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 8. Canal KondZilla. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 9. Ed Sheeran (engleski).
 10. Dude Perfect. Whistle Sports. pristupljeno 7. ožujka 2018.
 11. elrubiusOMG. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 12. TaylorSwiftVEVO. Big Machine Label Group. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 13. whinderssonnunes. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 14. YouTube Spotlight. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 15. Fernanfloo. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 16. KatyPerryVEVO. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 17. RihannaVEVO. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 18. EminemVEVO. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 19. JuegaGerman. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 20. TheEllenShow. Warner Bros. Television. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 21. OneDirectionVEVO. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 22. WWE. WWE. pristupljeno 7. ožujka 2018.
 23. Smosh. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 24. VanossGaming. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 25. VEGETTA777. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 26. Yuya. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 27. nigahiga. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 28. SET India. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 29. Spinnin' Records. Warner Music Group. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 30. Bruno Mars. Atlantic Records. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 31. Markiplier. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 32. Felipe Neto. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 33. shakiraVEVO. Sony Music Entertainment. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 34. ArianaGrandeVevo. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 35. Trap Nation. The Nations. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 36. KSI. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 37. LuisFonsiVEVO. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 38. jacksepticeye. Disney Digital Networks. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 39. DanTDM. StyleHaul. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 40. JennaMarbles. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 41. Skrillex. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 42. Logan Paul Vlogs (engleski).
 43. Fine Brothers Entertainment. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 44. WatchMojo.com. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 45. Get Movies (engleski).
 46. enchufetv. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 47. Vevo. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 48. AdeleVEVO. XL Recordings. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 49. CanalCanalha. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 50. The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 51. rezendeevil. Disney Digital Network. pristupljeno 7. ožujka 2018.
 52. David Guetta. YouTube. pristupljeno 25. prosinca 2017.
 53. ChuChu TV Nursery Rhymes & Kids Songs. KidsCamp. pristupljeno 13. ožujka 2018.
 54. YouTube: "KIRO PROSVIRO", 14. studenog 2006. (pristupljeno 7. svibnja 2016.)
 55. YouTube: "KIRO PROSVIRO 2 - JUBITO - POVRATAK KRALJA", 4. veljače 2007. (pristupljeno 7. svibnja 2016.)
 56. BBC Jonathan Fildes: "Flash moves on to smart phones", 5. listopada 2009. (pristupljeno 20. kolovoza 2016.)
 57. 57,0 57,1 HTML Goodies Scott Clark: "How To View HTML5 Videos on YouTube" (pristupljeno 20. kolovoza 2016.)
 58. Ars Technica Ron Amadeo: "YouTube says HTML5 video ready for primetime, makes it default", 28. siječnja 2015. (pristupljeno 20. kolovoza 2016.)
 59. Ars Technica Ken Fisher: "YouTube caps video lengths to reduce infringement", 29. ožujka 2006. (pristupljeno 20. kolovoza 2016.)
 60. 60,0 60,1 YouTube Help: "Upload videos longer than 15 minutes" (20. kolovoza 2016.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]
Crystal Clear app browser.png Nedovršeni članak YouTube koji govori o internetskom servisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.