Gastonia

Izvor: Wikipedija
Gastonia
Restauracija
Restauracija
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila Rana kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Porodica: Nodosauridae
Potporodica: Polacanthinae
Rod: Gastonia
Kirkland, 1998.
Vrsta: G. burgei
Dvojno ime
Gastonia burgei
Kirkland, 1998.

Gastonia je bio rod nodosaurida iz rane krede, prije oko 125 milijuna godina, koji je nastanjivao prostore Sjeverne Amerike. Prvi je pripadnik potporodice Polacanthinae postavljen u Denver Museum of Nature and Science, zajedno sa srodnim Gargoyleosaurusom. Pronađen je u istom mjestu kao i Utahraptor, najveći poznati dromeosaurid.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Kosturi u North American Museum of Ancient Life
Odljev lubanje iz kolekcije Children's Museum of Indianapolis

Gastonia je dosezala dužinu od 4 do 6 metara i imala tipičnu tjelesnu građu ankilosaura. Noge su bile kratke i snažne, sa zadnjim nogama nešto dužim od prednjih, a tijelo je bilo pokriveno koštanim pločama koje su činile oklop.

Duž leđa je imala desetke većih ploča, između kojih su se nalazile manje. Sa strane je Gastonia imala niz izraslina u obliku bodlji, koje su bile najveće na ramenima. Bila je u bliskom srodstvu s rodom Polacanthus, čiji su pripadnici kao i ona imali štit iznad zdjelice i velike bodlje na ramenima. Glavu je karakterizirao širok usjek na premaksilarnoj kosti (lat. Premaxila, Os incisivus).

Kao i svi ankilosauri, Gastonia se kretala četveronoške i hranila se biljkama.

Otkriće i vrste[uredi | uredi kôd]

Rodu Gastonia naziv je dao James Kirkland 1998. godine. Njegovi ostaci, koji su potpuniji nego kod ikojeg drugog pripadnika Polacanthinae, pronađeni su okrugu Grand u Utahu. Veliki broj neartikuliranih dijelova kostura stvara, međutim, problem, jer je teško saznati koliko je bodlji određena jedinka roda Gastonia zapravo imala. Gastonia je dobila naziv po svom otkrivaču, Robertu Gastonu. Robert Gaston je paleoumjetnik koji se bavi izradom odljeva i replika fosila za privatne i javne kolekcije.

Tipična vrsta, G. burgei, pronađena je u stijenama formacije Cedar Mountain (član Yellow Cat), za koje se smatra da su stare oko 126 milijuna godina.[1]

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Porodično stablo prema Pisani et al., 2002.:


Sauropelta, Silvisaurus itd.
Gargoyleosaurus
Minmi
Shamosaurus
TsagantegiaTalarurusMymoorapeltaPolacanthusGastonia
Pinacosaurus
Ankylosaurus, EuoplocephalusNodocephalosaurus, Saichania, Tarchia
Kladogram prema Hill et al. (2003.), pojednostavljen i modificiran.

Ankylosauria

Nodosauridae


Ankylosauridae

Gargoyleosaurus
Gastonia
GobisaurusMinmi itd.


Analiza Thompson et al. iz 2012. svrstava rod Gastonia u Nodosauridae.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Gastonia je prikazana u jednom poglavlju knjige Raptor Red Roberta T. Bakkera u kojoj on prikazuje život jedne ženke Utahraptora. Bakker je opisao njihove obrambene taktike tijekom jednog bezuspješnog napada Acrocanthosaurusa na mladu Gastoniu. Dalje je prikazana borba mužjaka za pravo na parenje i prikaz gubitnika kako se valjaju u barama, prilikom čega ponekada izlože svoj nezaštićeni trbuh. Ovaj se prikaz temelji na ponašanju nekih današnjih životinja, a ne na izravnim fosilnim dokazima.[2] Gastonia je prikazana u jednoj epizodi serije Jurassic Fight Club u kojoj se bori s Utahraptorom.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Kirkland, J.I. and Madsen, S.K. 2007. The Lower Cretaceous Cedar Mountain Formation, eastern Utah: the view up an always interesting learning curve. Fieldtrip Guidebook, Geological Society of America, Rocky Mountain Section. str. 1. - 108.
  2. Bakker, Robert. Rujan 1996. Raptor Red paperback izdanje. Bantam Books. str. str. 4. ISBN 0-553-57561-9
  • Gaston, R.W., Scellenbach, J., Kirkland, J.I. 2001. Mounted skeleton of the Polacanthine Ankylosaur Gastonia burgei. Carpenter, Kenneth(ed) (ur.). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. str. str. 386. – 398. ISBN 0-253-33964-2CS1 održavanje: više imena: authors list (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)
  • Blows, W.T. 2001. Dermal Armor of Polacanthine Dinosaurs. Carpenter, Kenneth(ed) (ur.). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. str. 363–385. ISBN 0-253-33964-2CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)