Minmi

Izvor: Wikipedija
Minmi
Restauracija
Restauracija
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila Rana kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Ankylosauria
Porodica: Ankylosauridae
Rod: Minmi
Molnar, 1980.
Vrsta: M. paravertebrata[1]
Molnar, 1980.

Minmi (nazvan prema njegovu mjestu pronalaska, križanju Minmi u Australiji) bio je rod malenih ankilosaura koji su živjeli tijekom razdoblja rane krede, prije između 119 i 113 milijuna godina. Tipičnu vrstu, M. paravertebrata (ponegdje i Minmi paravertebra), opisao je Ralph Molnar 1980. godine. Nova kladistička analiza koju su 2011. proveli Thompson et al. ukazuje na to da je to najprimitivniji poznati ankilosaurid.[2]

Rod Minmi je u prošlosti bio rekordno najkraći naziv roda dinosaura, ali sada su na prvom mjestu Mei, rod dinosaura mesojeda iz Kine koji je dobio naziv 2004. godine, i Kol, rod mesojeda iz Mongolije kojemu je naziv dodijeljen 2009. godine. Opisana su dva dobro očuvana primjerka roda Minmi, uključujući i gotovo potpun kostur i dodatne fragmente koji bi također mogli pripadati tom rodu.


Otkriće i vrste[uredi | uredi kôd]

Model roda Minmi, Australian Museum, Sydney.
Model - National Dinosaur Museum, Canberra.

Ostaci roda Minmi prvi su put pronađeni kod križanja Minmi u formaciji Bungil, u blizini grada Roma u Queenslandu (Australija). Prvi ju je put opisao Ralph E. Molnar 1980. godine, a on je također dao naziv i tipičnoj (i jedinoj poznatoj) vrsti.

Opis[uredi | uredi kôd]

Minmi je imala četiri noge, koje su bile prilično duge u odnosu na druge vrste ankilosaura, pri čemu su stražnje noge bile veće od prednjih. Vrat joj je bio kratak, a lubanja široka s vrlo malenim mozgom. Taj je dinosaur dosezao dužinu od oko 2 m,[3] a bio je visok otprilike 1 m u točki ramena. Minmi se vjerojatno kretala relativno sporo. Znansvenici su to odredili na temelju procijenjene mase i dužine nogu procijenjene po fosiliziranim otiscima stopala.

Paleobiologija[uredi | uredi kôd]

Minmi je bio malen oklopljeni dinosaur koji pripada porodici Ankylosauridae. Bio je četveronožna životinja dugog repa i, kao i ostali ankilosauri, bio je biljojed. Za razliku od većine dinosaura biljojeda, postoje izravni dokazi o njegovoj ishrani: poznat je sadržaj želuca kod dobro očuvanih i gotovo potpunih primjeraka roda Minmi. Želuci tih primjeraka sadrže fragmente vlaknastih ili vaskularnih biljnih tkiva, plodnih tijela, sferičnog sjemenja i vezikularnih tkiva (mogući sporangiji paprati). Najčešći su ostaci vlaknastih ili vaskularnih fragmenata, čija je veličina obično u rasponu od 0,6 do 2,7 milimetara i koji imaju jasno rezane krajeve, pod pravim kutom u odnosu na dulju os svakog fragmenta. Zbog malene veličine fragmenata, smatra se da su trgani s biljaka komadić po komadić ili da su sjeckani u ustima, ali u svakom je slučaju postojao određeni stupanj obrade hrane u ustima. Moguće je da su ti maleni fragmenti dolazili od grančica ili peteljki, ali njihova veličina više ukazuje na to da je u pitanju lišće. Jasno rezani krajevi fragmenata i nepostojanje gastrolita ukazuju na to da se ta životinja više oslanjala na obradu u ustima nego na gastrolite. Sjemenje (0,3 mm) i plodna tijela (4,5 mm) gutani su cijeli. Usporedba sadržaja želuca i izmeta kod današnjih biljojeda - gusaka, emua i nekih guštera - ukazuju na to da je taj primjerak roda Minmi imao sofisticiraniji način rezanja biljaka.[4]

Imao je koštane izrasline na glavi, leđima, trbuhu, nogama i repu. Pronađeno je nekoliko tipova oklopa na prirodnom mjestu na tijelu kod primjeraka roda Minmi sp., uključujući i malena okoštanja, malene grebenaste pločice, velike ploče bez grebena na njušci, velike ploče s grebenom na vratu, ramenima, a moguće i repu, ploče nalik na bodlje na kukovima i kombinaciju grebenastih i brazdastih ploča i trokutnih ploča na repu. Postojao je jedan prsten od ploča na vratu. Raspored ploča na repu nije jasan, iako je moguće da su se trokutne ploče nalazile sa strane repa, a duge ploče formirale red duž vrha repa.[5] Međutim, za razliku od ostalih ankilosaura, Minmi je imao horizontalne koštane ploče koje su se nalazile sa strana njegovih kralježaka, što je osobina po kojoj je i tipična vrsta dobila naziv M. paravertebrata.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fossilworks Minmi paravertebrata Molnar 1980. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. svibnja 2014. Pristupljeno 14. svibnja 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Richard S. Thompson, Jolyon C. Parish, Susannah C. R. Maidment and Paul M. Barrett. 2011. Phylogeny of the ankylosaurian dinosaurs (Ornithischia: Thyreophora). Journal of Systematic Palaeontology. in press. doi:10.1080/14772019.2011.569091CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. Holtz, Thomas R. Jr. (2011.) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2010 Appendix.
  4. Molnar, Ralph E.; Clifford, H. Trevor. 2001. An ankylosaurian cololite from Queensland, Australia. Carpenter, Kenneth (ed.) (ur.). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. Bloomington, IN. str. 399. – 412. ISBN 0-253-33964-2CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)
  5. Molnar, Ralph E. 2001. Armor of the small ankylosaur Minmi. Carpenter, Kenneth (ed.) (ur.). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. Bloomington, IN. str. 341–362. ISBN 0-253-33964-2CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)
  • The Dinosaur Age Mega, broj 4, Magazine of the National Dinosaur Museum, Canberra.
  • Molnar, R. E. (1980.) An ankylosaur (Ornithischia: Reptilia) from the Lower Cretaceous of southern Queensland. Memoirs of the Queensland Museum 20:65-75.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Minmi.