German Titov

Izvor: Wikipedija
German Stepanovič Titov
Герман Степанович Титов
German Titov
kozmonaut
 Državljanstvo SSSR
 Status umro
 Rođenje 1. rujna 1935.
Flag of the Soviet Union.svg Polkovnikovo Altajski kraj, SSSR
 Umro 20. rujna 2000.
Flag of the Soviet Union.svg Moskva
 Zanimanje1 Pilot i kozmonaut
 Rang general bojnik Sovjetskog zrakoplovstva
 Vrijeme u svemiru 1dan 1h 18m
 Odabir 1960.
 Misije Vostok 2
Logo misije Vostok2patch.png
 1 trenutno ili prethodno.
Portal o životopisima

German Stepanovič Titov (ruski: Герман Степанович Титов, Polkovnikovo Altajski kraj, 1. rujna 1935.Moskva, 20. rujna 2000.), bio je sovjetski kozmonaut i vojni pilot, i drugi čovjek u svemiru nakon Jurija Gagarina.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Titov je prošao školovanje za pilota u Staljingradskoj vojnoj zrakoplovnoj akademiji, nakon toga postao je vojni pilot. Izabran je u prvu ekipu kozmonauta 1960. Njegovi rezutati testova bili su jednako dobri kao Gagarinovi, koji je ipak odabran da bude prvi jer je bio stariji i psihološki spremniji za prvu misiju.

Titov je odabran da poleti s letjelicom Vostok 2 kao drugi čovjek na svijetu - 6. kolovoza 1961. Njegov let trajao je 23 sata i 18 minuta, za to vrijeme je 17 puta obletio zemlju. Njegov pozivni znak u toj misiji bio je Orao (ruski: Орёл). Spustio se u mestu Krasni Kut u Saratovskoj oblasti.

Nakon svemirskih letova, Titov je radio na raznim visokim položajima u sovjetskom svemirskom programu, sve do umirovljenja 1992. godine. Poput svih ostalih sovjetskih kozmonauta i Titov je bio član Komunističke partije Sovjetskog Saveza (od 1961.), bio je zastupnik u Vrhovnom sovjetu SSSR-a, od 1962. do 1970. godine. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, postao je član Komunističke partije Ruske federacije i kao njen kandidat biran je za člana prvog (1993.) i drugog (1995.) saziva Državne dume Ruske federacije.

Titov je bio prvi čovjek koji je obolio od svemirske bolesti (zbog nedostatka sile teže) i prvi čovjek koji je spavao u svemiru (30 minuta).

Umro je od srčanog udara u vlastitoj sauni u dobi od 65 u Moskvi.[1]Sahranjen je na groblju Novodevičje u Moskvi.

Nagrade i odličja[uredi | uredi kôd]

German Titov odlikovan je mnogobrojnim sovjetskim i stranim odlikovanjima. Ukazom Prezidija Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 9. rujna 1961. godine za svoj let proglašen je Herojem Sovjetskog Saveza. Dva puta je dobio najviši orden SSSR-a Orden Lenjina (17. lipnja i 9. kolovoza 1961.), 15. siječnja 1976. dobio je Orden crvene zastave za rad (15. siječnja 1976.) i Orden Oktobarske revolucije 21. ožujka 1985. Titov je proglašen Herojem socijalističkog rada Bugarske, Herojem rada Vijetnama i Herojem Mongolije. Po njemu je nazvan jedan mjesečev krater i jedan vijetnamski otok u Tonkinškom zaljevu.

Izvori[uredi | uredi kôd]