Vostok 2

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Vostok 2
Znak misije
Znak misije
Podatci o misiji
Naziv misije Vostok 2
Cospar: 1961-019A
Pozivni znak: Орёл (Orel)
Posada: 1
Uzlet: 6. srpnja 1961, 05:00:00 UTC
Kozmodrom: Bajkonur, Kazahstan
Uzletna rampa:
Raketa: Vostok-K
Slijetanje: 7. srpnja 1961. 7:18:00 UTC
51° N s° 46 kod naselja Krasni Kut
Trajanje leta: 1dan 1sat 18min
Broj orbita: 17,5
Fotografija posade
German Titov
German Titov
Navigacija
Predhodne misije Slijedeće misije
Vostok 1 Vostok 3

Vostok 2 (ruski: Восток 2) bila je sovjetska svemirska misija iz Programa Vostok, koja je ponijela kozmonauta Germana Titova sa kozmodroma Bajkonur u istoimenoj letjelici u orbitu oko Zemlje .

Podatci o letjelici[uredi VE | uredi]

Vostok 2 po katalogu COSPAR broj: 1961-019A, bila je jednostupanjska letjelica duga 5 metara, promjera 2,3 m, težine 4731 kg. [1] Vostok 2 je dosegao je visinu od 183 - 244 km iznad zemlje.

Posada[uredi VE | uredi]

Posada u pričuvi[uredi VE | uredi]

  • Flag of the Soviet Union.svg Andrijan Nikolajev

Tijek i cilj misije[uredi VE | uredi]

Let Titova trajao je ukupno 25 sati i 11 minuta, za to vrijeme letjelica je 17 puta obletjela zemlju, Jurij Gagarin je prije toga samo jedamput obletio zemlju, a američki astronauti Alan Shepard i Gus Grissom nisu dosegli orbitu na svojim letovima Mercury-Redstone 3 i 4.

Cilj te misije bio je ispitivanje utjecaja bestežinskog stanja na ljudski organizam. Za razliku od Jurija Gagarina za njegova leta u Vostoku 1 Titov je na vrlo kratko vrijeme preuzeo ručnu kontrolu nad letjelicom. Za cijelog leta Titov je dvaput jeo i jedamput kratko zaspao na 30 minuta.

Let je bio gotovo potpun uspjeh, jedina veća nezgoda za leta zbila se kad se grijač u kapsuli isključio prije reda tako se unutrašnja temperatura smanjila na 10 ° C [2], i pri povratku kad se povratni modul nije potpuno odvojio od servisnog modula.[3]Titov se pri ulasku u atmosferu katapultirao sa stolicom i padobranom spustio pored naselja Krasni Kut (Saratovska oblast). Povratni modul se također spustio pomoću padobrana, ali je kasnije uništen tijekom eksperimenata sa programom Vozhod.[2]

Do 2010., Titov je ostao najmlađi čovjek koji se vinuo u svemir. Za svog leta bio je mjesec dana mlađi od 26 godina. [4].

Izvori[uredi VE | uredi]

Pogledajte i ovo[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]