Gertrud (Hesse)

Izvor: Wikipedija
Gertrud
Naziv izvornika Gertrud
Autor Hermann Hesse
Jezik njemački jezik
Rod
(stil, žanr)
filozofski roman
Datum (godina)
izdanja
1910.
Glavni lik(ovi) Kuhn

Gertrud je roman njemačkog pisca Hermanna Hessea objavljen 1910. Radnja romana govori o zaljubljenosti glazbenika Kuhna u lijepu Gertrud Imthor, koga ona doživljava samo kao prijatelja.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Roman je napisan kao sjećanje poznatog skladatelja Kuhna, i Gertrud priča o njegovom djetinjstvu i adolescenciji prije nego dođe do srži priče; njegovoj vezi s dva umjetnika, pomenutom Gertrud Imthor, i opernim pjevačem Heinrichom Muothom. Kuhna je Gertrud privukla još kod prvog susreta, no ona se zaljubljuje i udaje za Muotha, s kojim je skladatelj prijatelj već nekoliko godina. Ovaj brak je beznadeždan slučaj i njihova destruktiva veza je osnova za Kuhnov magnum opus.

Analiza[uredi | uredi kôd]

Kao i kod drugih Hesseovih romana, i u ovom se osjeća jak utjecaj Nietzschea, posebice njegovog djela Rođenje tragedije. Muoth predstavlja strasne Dionizove umjetničke elemente, dok je Gertrud predstavljena s otmjenim Apolonovim elementima. Činjenica da je Kuhnova opera rezultat njihove veze, nagovještava da se kombinacijom ova dva elementa postiže umjetnost visoke kvalitete.