Gillian Anderson

Izvor: Wikipedija
Gillian Anderson
Gillian Anderson
Anderson 2017.
Rodno ime Gillian Leigh Anderson
Rođenje 9. kolovoza 1968., Chicago, Illinois, SAD
Suprug Clyde Klotz (1994.-1997.)
Julian Ozanne (2004.-2006.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Gillian Anderson (Chicago, 9. kolovoza, 1968.), američka je glumica koja je javnosti najpoznatija po ulozi Dane Scully u kultnoj znanstveno-fantastičnoj seriji "Dosjei X".

Život[uredi | uredi kôd]

Gillian Anderson rođena je u Chicagu, 1968. godine, gdje je otac Edward, vodio nezavisnu filmsku tvrtku, a majka Rosemary radila kao kompjuterski analitičar. Gillian je najstarija kći u obitelji koju još sačinjavaju brat Aaron i sestra Zoe.

Obitelj je u početku živjela u Puerto Ricu, ali je otac Edward želio steći filmsku diplomu pa je otišao u London na tamošnju filmsku akademiju. Devet godina u Londonu je bilo dovoljno da Gillian stekne britanski naglasak koji će joj pri povratku u Ameriku, točnije u Grand Rapids, Michigan, donijeti mnoga zadirkivanja od strane vršnjaka.

Zbog svega toga Gillian je u pubertetu pokazala snažnu buntovnu prirodu - oblačila se kao pankerica, navodno je s 14 godina izgubila nevinost zaslugom 10 godina starijeg punk-rockera koji joj je bio idol, a maturalnu je noć provela u zatvoru zbog nedoličnog ponašanja. Roditelji su na vrijeme uočili da bi njenu energiju trebalo kanalizirati u umjetnost.

Za vrijeme srednje škole Gillian se počela zanimati za glumu i nastupala je u lokalnom kazalištu. Poslije se upisala na tečaj u Nacionalnom kazalištu Velike Britanije u Ithaci, New York, a potom i u dramsku školu "Goodman", na De Paul sveučilištu u Chicagu gdje je stekla diplomu.

Gillian Anderson je na sebe privukla pažnju nastupom u drami Alana Ayckbourne "Odsutni prijatelji", postavljenoj u Kazališnom klubu Manhattana, za što je dobila nagradu "Kazališni svijet". Godine 1992. je imala filmski debi u opskurnom filmu "Home fires burning", u kojem je imala "škakljivu" scenu.

Chris Carter je 1993. insistirao kod "Foxovih" producenata da upravo Gillian Anderson tumači Danu Scully. To je uspio nakon teške borbe, u kojoj su "Foxovi" glavešine držali da je za glavnu žensku ulogu potrebna nešto "seksepilnija" glumica.

Prilikom snimanja prve sezone, Gillian Anderson se upoznala sa scenografom Clydeom Klotzom i vjenčala se s njim početkom 1994. godine. Kćer Piper rodila je 25. rujna 1994. godine. Klotz i Andersonova rastali su se početkom 1997. godine. U prosincu 2004. godine Anderson se udala za autora dokumentarnih filmova Juliana Ozannea u jednom selu u Keniji. Anderson i Ozanne su se zatim rastali nakon 18 mjeseci bračnog života i to 1. prosinca 2006. godine.

Anderson se vratila 2016. godine za još jednu sezonu Dosijea X (10.sezona).

U 2018. godini je također glumila u 11. sezoni Dosijea X.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gillian Anderson