Giorgi Dvali

Izvor: Wikipedija
Giorgi Dvali
Rođenje 1964.
Tbilisi, Gruzija
Polje fizika, kozmologija
Institucija Njujorško sveučilište, Sveučilište Ludwiga Maximiliana u Münchenu
Alma mater Tbilisko državno sveučilište
Poznat po doprinosima na području fizike elementarnih čestica, Teorije velikog praska i kvantne gravitacije
Istaknute nagrade Nagrada njujorškog gradonačelnika (2000.)
Portal o životopisima

Girogi "Gia" Dvali (Tbilisi, 1964.) gruzijski je fizičar i kozmolog poznat po doprinosima na području fizike elementarnih čestica, teorije velikog praska i kvantne gravitacije.

Magistrirao je 1985. teorijsku fiziku, a 1992. doktorirao na temu fizike elementarnih čestica i kozmologije pri Tbiliskom državnom sveučilištu.[1] Prije zaposlenja na Njujorškom sveučilištu 1998., radio je u Međunarodnom središtu za teorijsku fiziku u Trstu i CERN-u u Ženevi. Kao profesor fizike elementarnih čestica i teorijske fizike predaje na Sveučilištu Ludwiga Maximiliana u Münchenu.[2] Također, obnaša dužnost ravnatelja Max Planckovog instituta za fiziku.

Za iznimna postignuća na području znanosti i tehnologije dobio je Nagradu njujorškog gradonačelnika 2000. godine, najviše priznanje koje građanin New Yorka može dobiti za svoj rad.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] Giorgi Dvali na stranicama Odjela za fiziku Njujorškog sveučilišta (engl.), physics.as.nyu.edu, 12. svibnja 2016. (pristupljeno 26. svibnja 2017.)
  2. [2] Giorgi Dvali na stranicama Katedre za teorijsku fiziku Sveučilišta Ludwiga Maximiliana (njem.), www.theorie.physik.uni.munchen.de (pristupljeno 26. svibnja 2017.)
  3. [3]Njujorška akademija znanosti, Gradonačelnikova nagrada (engl.), www.nyas.org, arhivirano s izvorne stranice 4. veljače 2012. (pristupljeno 26. svibnja 2017.)