Giuliano de' Medici (1453. – 1478.)

Izvor: Wikipedija
Giuliano de' Medici
Giuliano de' Medici (1453. – 1478.)
Rođenje Firenca, 1453.[1]
Smrt Firenca, 2. prosinca 1478.[1]
Portal o životopisima

Giuliano de' Medici (Firenca, 1453.26. travnja 1478.) bio je drugi sin Piera Cosima Medicija (Piera Nadutog), brat Lorenza Veličanstvenog ubijen sa svega 25 godina u Uroti Pazzi. Njegov vanbračni sin rođen u vezi s ljubavnicom Fiorettom Gorini, bio je Giulio di Giuliano de' Medici, kojeg je prigrlio i odgojio brat Lorenzo koji je u 45 godini postao je papa Klement VII.[2]

Andrea del Verrocchio: bista Giulijana Medicija, iz terakote (oko 1475./1478.) danas u National Gallery of Art (Washington D.C.)

Životopis[uredi | uredi kôd]

Gulijano Medici bio je drugi sin (od petero djece) Piera Nadutog (Piero il Gottoso) i Lucrecije Tornabuoni. Roditelji su mu bili poput njegova djeda Cosima veliki mecene umjetnosti, njegova majka Lucrezia, bila je solidna pjesnikinja. Nakon rane očeve smrti 2. studenog 1469. Lorenzo i Gulijano preuzeli su vođenje s firentinskom signoriom uz pomoć majke koja im je bila savjetnica. Gulijano je slovio za zlatnog dečka – svojim obrazovanjem, sportskim duhom i držanjem i benevoletnom odnosu prema umjetnosti

Smrt[uredi | uredi kôd]

Lorenza i Gulijana napali su noževima i mačevima, ujutro 26. travnja 1478. na uskrsnoj misi u firentinskoj katedrali Santa Maria del Fiore atentatori Francesco de' Pazzi i Bernardo Bandini – taj događaj kasnije je nazvan Urota Pazzi. Gulijana je ubio Francesco de' Pazzi s 19 udaraca mačem u glavu od kojih je umro,[3] a Lorenzo se uspio iako ranjen ipak spasiti bijegom.

Gulijano Medici je pokopan u očev grob u staroj sakristiji bazilike San Lorenzo, ali je kasnije s bratom Lorenzom premješten u novoizgrađenu novu sakristiju u istoj crkvi, u nedovršeni grob koji je započeo i nikad dovršio Michelangelo.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Giuliano de' Medici (1453. – 1478.)