Giuseppina Suriano

Izvor: Wikipedija
Giuseppina Suriano
Giuseppina Suriano
Blaženica
Rođena 18. veljače 1915.
Partinico
Preminula 19. svibnja 1950.
Partinico
Beatificirana 5. rujna 2004.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 19. svibnja
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Giuseppina "Pina" Suriano (Partinico, Sicilija, 18. veljače 1915. – Partinico, 19. svibnja 1950.), talijanska blaženica i aktivistica Katoličke akcije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u vrlo religioznoj sicilijanskoj obitelji, kao kći Giuseppea Suriana i Grazielle Costantino. Imala je nadimak Pina. Njeno rodno mjesto Partinico nalazi se 30 kilometara od Palerma, iz kojega potječu i roditelji glazbenika Franka Zappe.

Godine 1921. počela je pohađati nastavu u pučkoj školi u rodnom mjestu Partinico, a 1922. godine primila je Prvu pričest. S 12 godina počela je aktivno sudjelovati u životu župe i Katoličke akcije.

Dana 29. travnja 1932. položila je zavjet čistoće u Institutu sestara sv. Ane u Palermu, ali je poslije osam dana morala napustiti samostan zbog problema sa srcem. Njezini roditelji bili su protiv njenog redovništva i željeli su da se uda. Zbog svoje je blagosti i ljepote imala mnogo prosaca, ali ih je sve odbila. Više je puta pokušala postati redovnicom, no to joj nije polazilo za rukom zbog niza poteškoća.[1]

Godine 1938. Giuseppina je imenovana izaslanicom mladeži Katoličke akcije: u razdoblju od 1939. do 1948. bila je tajnica te potom i predsjednica pokreta. Godine 1948. osnovala je "Udrugu kćeri Marije", koju je vodila sve do smrti. Odlučila je dati svoj život kao žrtvu za spas svećenika. U ožujku 1948. godine počeli su njezini zdravstveni problemi s reumatoidnim artritisom, što je dovelo i do problema sa srcem. Umrla je na glasu svetosti u dobi od 35 godina od srčanog udara.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 5. rujna 2004. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]