Prijeđi na sadržaj

Roditelji

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Roditelji. Za druga značenja pogledajte Roditeljstvo.
Majka, otac i dijete

Roditelji svaka jedinka koja ima potomstvo. Kod ljudi, to su majka i/ili otac djeteta, pri čemu se termin dijete odnosi na potomstvo, a ne na biološku dob.[1] U botanici, roditeljem se naziva biljka koja se s drugom križa radi dobivanja nove vrste. U prenesenom značenju roditelj može označavati osnivača, pokretača, začetnika, npr. otac domovine.

"U pravnom smislu, roditelji su osobe koje imaju pravo i odgovornosti roditeljske skrbi. Kao roditelj odgovorni ste za odgoj, obrazovanje i imovinu svoje djece. Imate pravo i pravno ih zastupati.

U svim zemljama EU-a majka automatski ima roditeljsku odgovornost za svoje dijete, kao i otac ako je majka s njim u braku. U većini slučajeva roditelji zajednički izvršavaju tu odgovornost.

Pravila o tome ima li otac koji nije u braku s majkom djeteta ista prava i odgovornosti ovise o zakonodavstvu pojedine zemlje".[2]

Prava i obveze roditelja u većini zemalja određuje zakonodavstvo koje se bavi područjem obiteljskog prava. U Republici Hrvatskoj prava i obveze roditelja su određena Obiteljskim zakonom.[3]

Roditelji[uredi | uredi kôd]

Biološki roditelji[uredi | uredi kôd]

Biološki roditelj je ona jedinka čija gameta rezultira potomkom; mužjak to postaje putem spermija, ženka putem jajašca. Biološki roditelji su potomku srodnici u prvom stupnju srodstva i dijele s njime 50 % gena.

Posvojitelji[uredi | uredi kôd]

Posvojitelj je roditelj djeteta s kojim nije u biološkom srodstvu, a formalno-pravne obiteljske veze prvog stupnja srodstva se stječu posvojenjem.

Surogat roditelji[uredi | uredi kôd]

Žena može postati roditelj u biološkom smislu i surogatstvom (surogat-majka), međutim iz ovog biološkog odnosa ne proizilazi obiteljsko-pravni odnos roditelja i djeteta. Zakonodavstvo Republike Hrvatske ne dozvoljava surogat majčinstvo.

Roditelji djeteta začetog medicinski potpomognutom oplodnjom[uredi | uredi kôd]

Majka djeteta začetog darovanom jajnom stanicom ili zametkom je žena koja ga je rodila. Otac djeteta začetog darovanim sjemenom ili zametkom, prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske je suprug majke, ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili 300 dana nakon prestanka braka i ako je dao suglasnot za postupak medicinski potpomognute oplodnje.[3]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. parent (noun). Oxford Learner's Dictionaries. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  2. Roditeljska odgovornost. Službene internetske stranice Europske unije. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  3. a b Obiteljski zakon. zakon.hr. Pristupljeno 12. studenoga 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Roditelji