Roditelji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Majka, otac i dijete

Roditelji svaka jedinka koja ima potomstvo. Kod ljudi, to su majka i/ili otac djeteta, pri čemu se termin dijete odnosi na potomstvo, a ne na biološku dob.[1] U botanici, roditeljem se naziva biljka koja se s drugom križa radi dobivanja nove vrste. U prenesenom značenju roditelj može označavati osnivača, pokretača, začetnika, npr. otac domovine.

"U pravnom smislu, roditelji su osobe koje imaju pravo i odgovornosti roditeljske skrbi. Kao roditelj odgovorni ste za odgoj, obrazovanje i imovinu svoje djece. Imate pravo i pravno ih zastupati.

U svim zemljama EU-a majka automatski ima roditeljsku odgovornost za svoje dijete, kao i otac ako je majka s njim u braku. U većini slučajeva roditelji zajednički izvršavaju tu odgovornost.

Pravila o tome ima li otac koji nije u braku s majkom djeteta ista prava i odgovornosti ovise o zakonodavstvu pojedine zemlje".[2]

Prava i obveze roditelja u većini zemalja određuje zakonodavstvo koje se bavi područjem obiteljskog prava. U Republici Hrvatskoj prava i obveze roditelja su određena Obiteljskim zakonom.[3]

Roditelji[uredi | uredi kôd]

Biološki roditelji[uredi | uredi kôd]

Biološki roditelj je ona jedinka čija gameta rezultira potomkom; mužjak to postaje putem spermija, ženka putem jajašca. Biološki roditelji su potomku srodnici u prvom stupnju srodstva i dijele s njime 50 % gena.

Posvojitelji[uredi | uredi kôd]

Posvojitelj je roditelj djeteta s kojim nije u biološkom srodstvu, a formalno-pravne obiteljske veze prvog stupnja srodstva se stječu posvojenjem.

Surogat roditelji[uredi | uredi kôd]

Žena može postati roditelj u biološkom smislu i surogatstvom (surogat-majka), međutim iz ovog biološkog odnosa ne proizilazi obiteljsko-pravni odnos roditelja i djeteta. Zakonodavstvo Republike Hrvatske ne dozvoljava surogat majčinstvo.

Roditelji djeteta začetog medicinski potpomognutom oplodnjom[uredi | uredi kôd]

Majka djeteta začetog darovanom jajnom stanicom ili zametkom je žena koja ga je rodila. Otac djeteta začetog darovanim sjemenom ili zametkom, prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske je suprug majke , ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili 300 dana nakon prestanka braka i ako je dao suglasnot za postupak medicinski potpomognute oplodnje.[3]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. parent (noun). Oxford Learner's Dictionaries. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  2. Roditeljska odgovornost. Službene internetske stranice Europske unije. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  3. a b Obiteljski zakon. zakon.hr. Pristupljeno 12. studenoga 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Roditelji