Prijeđi na sadržaj

Glavonja (film)

Izvor: Wikipedija
Glavonja
RedateljMarina Andree Škop
Vanda Raýmanová
ProducentTibor Keser
Marina Andree Škop
Vanda Raýmanová
ScenaristJuraj Raýman
SnimateljTomislav Sutlar
ScenografijaStefano Katunar
KostimografijaZorana Mejić
StudioPomPom Film
Objectif
Senca Studio
Air Productions (Latvija)
Država Hrvatska
Slovačka
Slovenija
Latvija
Jezikhrvatski
Žanrdječji
komedija
pustolovina
Proračun586.634 € (HAVC)[1][2]
Mrežno sjedište
Portal o filmu

Glavonja nadolazeći je hrvatski dječji film iz 2025./26. godine redateljica, Marine Andree Škope i Vande Raýmanove, scenarij potpisuje slovački scenarist Juraj Raýman, u produkciji hrvatskog studija PomPom Film i slovačkog Objectif, koprodukcijom slovenskog Senca Studio i latvijskog Air Productions.[3]

Film bi trebao izaći u kina 2026. godine.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja prati desetogodišnju Alisu i njezinog trinaestogodišnjeg autističnog brata Milana, poznatijeg kao Glavonja. Alisa je navikla da je većina pažnje usmjerena na Milana i njegove potrebe, ali s preseljenjem u novu sredinu, ona se trudi sakriti njegovo postojanje kako bi izbjegla predrasude svojih vršnjaka. Međutim, kada njihovi roditelji misteriozno nestanu, Alisa se odlučuje suočiti s vlastitim strahovima i prihvatiti pomoć trojice dječaka detektiva. Zajedno s Milanom, ona se upušta u detektivsku avanturu koja će ih odvesti na put otkrivanja i prihvaćanja. Kroz ovu neočekivanu avanturu, Alisa shvaća da Milan nije uzrok njezinih problema, već da je njihov odnos pun ljubavi i podrške. Film istražuje teme obitelji, prihvaćanja i osobnog rasta, dok dvoje djece otkrivaju da je prava snaga u zajedništvu i međusobnom razumijevanju.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Snimanje[uredi | uredi kôd]

Snimanje je počelo početkom lipnja 2024. u Zagrebu.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva - kategorija: poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova - podkategorija: RAZVOJ PROJEKATA u 2020. - 1. ROK - 6.4.2020 (PDF). HAVC. Inačica izvorne stranice arhivirana (PDF) 20. prosinca 2023. Pristupljeno 12. lipnja 2024.
  2. Obrazloženje umjetničkih savjetnika po rezultatima Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva – kategorija proizvodnje dugometražnog igranog filma i debitantskog dugometražnog igranog filma na drugom roku u 2022. godini – rok 15. rujna 2022 (PDF). HAVC. 2022. Inačica izvorne stranice arhivirana (PDF) 1. veljače 2024. Pristupljeno 12. lipnja 2024.
  3. a b Započelo snimanje dugometražnog igranog filma za djecu Glavonja. HAVC. 11. lipnja 2024. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. lipnja 2024. Pristupljeno 12. lipnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]