Glenn Miller

Izvor: Wikipedija
Glenn Miller
Ime u rodnom listuAlton Miller
Rođen/a1. ožujka 1904.
Clarinda, Iowa
Umro/umrla15. prosinca 1944..
La Manche
Žanr/ovijazz, swing
Zanimanjeskladatelj, dirigent, glazbenik
Instrumenttrombon
Djelatno razdoblje1923.1944.
AngažmanGlenn Miller Orchestra
Beryl Davis

Glenn Miller, (Clarinda, Iowa, 1. ožujka 1904. – iznad La Mancha, 15. prosinca 1944.), bio je američki trombonist, skladatelj, jazz glazbenik i vođa orkestra.

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Glenn Miller je rođen u Clarindi, gradu u američkoj saveznoj državi Iowi, a još kao mali seli s obitelji u North Platte u Nebraski. glazbom se počeo baviti kad mu je otac poklonio mandolinu, koju je ubrzo zamijenio trombonom, koji mu je potom postao i omiljenim glazbalom.

Profesionalni glazbenik[uredi | uredi kôd]

Studij započinje 1923. na Sveučilištu Colorado, gdje postaje članom Sigma Nu Fraternity, ali većinu vremena provodi po raznim audicijama i svirajući, uglavnom sa sastavom Boyda Sentera u Denveru. Budući da je propustio tri od pet predmeta u istom semestru, napušta studij, želeći postati profesionalnim glazbenikom. Studirao je kasnije tzv. "Schillingerovu tehniku" kod Josepha Schillingera, pomoću koje je poslije ostvario i prepoznatljivi "Millerov zvuk" u melodijama poput "Moonlight Serenade" i "In the Mood".

Uspješan vođa orkestra[uredi | uredi kôd]

Glenn Miller je jedan od glazbenika koji je prodao najviše ploča u razdoblju od 1939. do 1943., kao vođa jednog od najpoznatijih big bandova, The Glenn Miller Orchestra. Među njegove poznate skladbe spadaju "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "A String of Pearls", "At Last", "(I've Got a Gal In) Kalamazoo", "American Patrol", "Tuxedo Junction" i "Little Brown Jug".

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

U.S. Army Air Forces Noorduyn C-64 Norseman

Glenn Miller je bio prestar da bi bio unovačen u vojsku, ali se prijavio kao dragovoljac i dobio čin kapetana, da bi kasnije kao vođa orkestra dobio čin majora u Zračnim snagama vojske SAD-a. Miller je 15. prosinca 1944. poletio iz vojne baze Twinwood pored Bedforda u Engleskoj prema Parizu, gdje ga je čekao njegov orkestar Army Air Force Band s kojim je trebao proslaviti upravo oslobođeni glavni grad Francuske. No njegov zrakoplov, C-64 Norseman, nestao je tijekom leta negdje iznad kanala La Manche: zrakoplov nije nikada pronađen, iako je bilo nekoliko pokušaja.

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

Film o Glennu Milleru s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi snimljen je 1954. godine pod nazivom "Priča o Glennu Milleru" (The Glenn Miller Story).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Glenn Miller

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]