Gojirasaurus

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Gojirasaurus
Gojirasaurus
Gojirasaurus
Status zaštite
{{#if:Status zaštite: Fosili |

Raspon fosila: Kasni trijas
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Natporodica: Coelophysoidea
Rod: Gojirasaurus
Carpenter, 1997.
Područje života
Vrste
  • G. quayi Carpenter, 1997.

Gojirasaurus ("Gušter-Godzilla") je rod dinosaura neizvjesnog postojanja koji je nazvan Gojira zato što je to japanski naziv za Godzillu. Do sada je otkrivena jedna vrsta. Bila je pronađena u Kanjonu bakra u Novom Meksiku. Otkriveni su neki dijelovi kostura, a procjenjuje se da je ova životinja bila duga 5,5 m, a time i teška vjerojatno 150-200 kg.[1] Živjela je u periodu Norija u Kasnom trijasu, prije oko 210 milijuna godina.

Gojirasaurus je bio pripadnik nadporodice Coelophysoidea, u koju su spadali maleni rani teropodi. Gojirasaurus je jedan od najvećih poznatih mesojedih dinosaurusa iz Trijasa i bio je ogroman za svoje vrijeme.[2] Prvi ostaci za koje se smatralo da pripadaju ovoj vrsti bili su zub, četiri rebra, četiri kralješka, kosti kuka i tibia (donja nožna kost). Međutim, kasnija istraživanja su pokazala da su kralješci pripadali Shuvosaurusu. Danas se smatra da samo tibia i kost kuka pripadaju Gojirasaurusu. Nožna kost i kost kuka se ne mogu razlikovati od onih kod Coelophysisa, zbog čega je status ovog roda dvojben.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Gojirasaurus. pristupljeno 17. siječnja 2010.
  2. Strauss, Bob. Gojirasaurus. About.com:Dinosaurs. New York Times. pristupljeno 17. siječnja 2010.
  3. Nesbitt, Irmis and Parker (2007). "A critical re-evaluation of the Late Triassic dinosaur taxa of North America." Journal of Systematic Palaeontology, 5(2): 209–243.