Golduck

Izvor: Wikipedija
Golduck

Japansko ime ゴルダック Gorudakku
Redni broj 55
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Psyducka
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1,7 m
Masa 76,6 kg
Sposobnost Vlaga (Damp)/Sedmo nebo (Cloud Nine)

Golduck (ゴルダック Gorudakku u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Golducka u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Golduckovo ime vjerojatno je kombinacija engleskih riječi "gold" = zlato, što se vjerojatno odnosi na crveni dragulj na njegovu čelu, i "duck" = patka, što se odnosi na njegovu sličnost s patkama.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Često viđen kako elegantno pliva duž obala jezera. Često biva zamijenjen za japansko čudovište Kappu.
  • Pokémon Yellow: Njegovi vitki i dugi udovi završavaju širokim perajama. Koristi ih za graciozna plivanja u jezerima.
  • Pokémon Gold: Kada pliva punom brzinom koristeći svoje vitke udove s plivaćim kožicama, rubin na njegovom čelu iz nekog razloga počinje sjati.
  • Pokémon Silver: Pojavljuje se u blizini vodotoka tijekom sumraka. Ako njegovo čelo počne sjati, može koristiti telekinetičke moći.
  • Pokémon Crystal: Graciozno pliva uz mirne i tihe rijeke i jezera kojima je najviše sklon.
  • Pokémon Ruby: Peraje s plivaćim kožicama na njegovim prednjim i stražnjim udovima te njegovo aerodinamično tijelo daju Golducku zastrašujuću brzinu u vodi. Ovaj je Pokémon mnogo brži od bilo kojeg atletskog plivača.
  • Pokémon Sapphire: Golduck je najbrži plivač među Pokémonima. Neumorno pliva, čak i u oštrim, olujnim vodama. Ponekad spašava ljude tijekom brodoloma.
  • Pokémon Emerald: Golduck je vješt plivač. Ponekad se pridružuje profesionalnim plivačima u njihovim treninzima. Koristi psihičke moći kada njegovo čelo počne sjati.
  • Pokémon FireRed: Njegove udove krase plivaće kožice, čineći ga vještim plivačem. Može ga se vidjeti kako graciozno pliva u jezerima.
  • Pokémon LeafGreen: Često viđen kako elegantno pliva duž obala jezera. Često biva zamijenjen za japansko čudovište Kappu.
  • Pokémon Diamond: Pokémon koji obitava u jezerima. Pliva brže od ikojeg ljudskog plivačkog šampiona.
  • Pokémon Pearl:Plivaće kožice na njegovim veoma razvijenim udovima daju mu zastrašujuću brzinu. Najbolji je plivač među svim Pokémonima.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Golduck je evoluirani oblik Psyducka, Vodenog Pokémona koji je poprilično čest u svim Pokémon videoigrama. Psyduck se u Golducka razvija na 33. razini. Golducka se može pronaći i u divljini u sve tri regije: Kantu, Johtu, i Hoennu, a može ga se oteti u videoigri Pokémon XD: Gale of Darkness. Golduckovi su glavni aduti njegovi Special Attack i Speed statusi, koji mu dopuštaju brzo korištenje snažnih Vodenih i Psihičkih napada koje može naučiti prirodnim putem. Kao i Psyduck, Golduck isto može koristiti Psihičke napade, unatoč tomu što nije Psihički tip Pokémona.

Golducka često koriste Vođe Dvorana, poput Misty, koja se specijalizirala za Vodene Pokémone, u Pokémon Gold, Silver i Crystal, a kasnije i Whitney, Vođa Dvorane specijalizirana za Normalne Pokémone u Pokémon Stadium 2 videoigri.

Golduckova sposobnost Devetog oblaka (Cloud Nine) blokira vremenske učinke napada kao što su Sunčani dan (Sunny Day) i Ples kiše (Rain Dance).

Golduck ima slabost na Travnate i Električne napade, ali je dobar protiv Kamenih, Vatrenih i Zemljanih Pokémona.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Grebanje (Scratch) Normalni
Vodeni sport (Water Sport) Vodeni
Zamah repom (Tail Whip) Normalni
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni
Onesposobljavanje (Disable) Normalni
Zbunjivanje (Confusion) Psihički
Vodeni puls (Water Puls) Vodeni
Bijesno udaranje (Fury Swipes) Normalni
Vrištanje (Screech) Normalni
Poboljšana psiha (Psych Up) Normalni 37
Zen glavom kroz zid (Zen Headbutt) Psihički 44
Amnezija (Amnesia) Psihički 50
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 56

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 80
 
Attack: 82
 
Defense: 78
 
Special: 80
 
SpAtk: 95
 
SpDef: 80
 
Speed: 85
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Golduck se prvi put pojavio u jednoj od Orange epizoda, u kojoj je Misty bila uvjerena da je njen Psyduck evoluirao u Golducka. Misty sreće Pokémon trenericu Marinu, koja, poput nje same, teži tomu da postane najbolja trenerica Vodenih Pokémona, te Misty pristaje na borbu s njom. Tijekom borbe, Misty primjećuje da i Marina ima Psyducka, iako je Marinin Psyduck poslušniji i korisniji od Mistyjina koji je odsutan i pravi cmizdravac. Mistyjin Psyduck tijekom borbe nestane, i biva zamijenjen Golduckom, što navodi Misty do zaključka da je njen Psyduck evoluirao. Doduše, nakon neuspješnog pokušaja Tima Raketa da ukradu Mistyjine i Marinine Pokémone, Misty otkrije da se njen Psyduck skrivao u njezinu ruksaku, te da Golduck zapravo nije njen, nego divlji, koji se samo volio praviti važan pred djevojkama. Na kraju epizode, Misty povuče paralelu između Golducka i Brocka, Pokémon uzgajivača koji se uvijek raznježi u društvu lijepih djevojaka, komentirajući da je "Golduck samo Pokémon verzija Brocka".

Golduck je imao još brojnih pojavljivanja u animiranoj seriji kao i u Pokémon filmovima. U filmu Pokémon: Mewtwo Strikes Back, Golducka dovede njegov trener na otok na kojem prebiva Mewtwo. Mewtwo kasnije otme i klonira Golducka uz brojne druge Pokémone koji su dovedeni da izazovu Mewtwoa. Klonirani Golduck poslije se ponovo pojavljuje u filmu Pokémon: Mewtwo Returnes.