Gopher

Izvor: Wikipedija
IP Model
Sloj Protokol
Aplikacijski DNS, DHCP, TLS/SSL, TFTP, FTP, HTTP, IMAP, IRC, NNTP, POP3, SIP, SMTP, SNMP, SSH, Telnet, BitTorrent, RTP, rlogin, …
Transportni TCP, UDP, DCCP, SCTP, IL, RUDP,
Mrežni IP (IPv4, IPv6), ICMP, IGMP, ARP, RARP, …
Podatkovni Ethernet, Wi-Fi, Token ring, PPP, SLIP, FDDI, ATM, DTM, Frame Relay, SMDS, …

Gopher je servis koji omogućuje traženje Internet resursa korištenjem lista i izbornika, i to navigacijom kroz hijerarhijske razine izbornika. Sličan je webu s tim da nema mogućnost zajedničkog prikazivanja teksta i slike. Pojavio se nešto prije weba te je bio popularniji od njega sve do pojave prvih grafičkih preglednika.

Umjesto korištenja hiperteksta, kao što to čini Web, Gopher koristi jednostavniji koncept: izbornike. Svaka je stavka u gopheru ili izbornik ili datoteka. Gopher je međufaza FTP-a i WWW-a. Kao i na web-u unosi u Gopherovom izborniku mogu vas dovesti do računala što je udaljeno od onog za kojim trenutno radite.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Gopher je nastao na Sveučilištu Minnesota 1991. godine kada su Mark McCahilli i njegovi prijatelji odlučili napraviti sustav hijerarhijski uređen koji bi bio poznat, a čija bi izrada bila jeftina i brza. Ime Gopher dobilo je po maskoti Minnesota sveučilišta. No neki tvrde da potiče od izraza: ˝go for˝ information.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Uporaba Gophera prilično je jednostavna. Kada se spojite s dijelom Gopher poslužitelja predstavlja vam se izbornik koji sadrži naslove drugih izbornika ili naslove dokumenata koje možete pregledavati. Jednostavno odaberite naslov koji želite i kliknite na njega, što vas dovodi do željenog izbornika ili, ako ste odabrali dokument prikazuje vam taj dokument.

Gopher danas[uredi | uredi kôd]

Danas se Gopher koristi manje nego u vrijeme kad je nastao jer ga je zamijenio World Wide Web. Softver klijenta za Gophera postaje sve manje uobičajen zato što softver klijenta za Web može surađivati i s Gopherom. Stoga umjesto da se pokreće jedan program za Web i jedan za Gopher, može se pokrenuti samo onaj za Web i nadalje imati pristup uslugama na Gopheru. Gopher je dobar primjer ubrzanog razvoja računalne industrije u kojoj stvari koje su danas hit sutradan gotovo nestanu.