Gordan Akrap

Izvor: Wikipedija
Gordan Akrap
Rođenje 10. listopada 1966.
Nacionalnost hrvat
Zanimanje informacijski stručnjak
komunikolog
Portal o životopisima

Gordan Akrap, (10. listopada 1966. godine) hrvatski je stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju.[1]

Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, te je 2011. godine doktorirao na Odsjeku za informacijske znanosti i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema disertacije naslovljena je Informacijske strategije i operacije u oblikovanju javnog znanja. Ima znanstveno zvanje znanstvenog suradnika informacijskih znanosti i komunikologije. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. godine. Nositelj je osam medalja i odličja. Završio je veći broj stručnih seminara te jednogodišni studij na Diplomatskoj akademiji MViEP-a RH. Aktivno je radio u izvještajno-sigurnosnom sustavu i diplomaciji Republike Hrvatske. Autor je nekoliko knjiga te znanstvenih i stručnih radova iz područja međunarodne, nacionalne i korporativne sigurnosti, izvještajno-sigurnosnih sustava, informacijskog ratovanja te Domovinskog rata. Aktivno je sudjelovao u brojnim međunarodnim simpozijima. Održao je niz predavanja u Hrvatskoj te u inozemstvu (Atena, München, Leuven, Graz, Dresden, Bruxelles, Szekesfehervar, Krynica, Karpacz....) o temama iz područja Domovinskog rata te strategija međunarodne, nacionalne i korporativne sigurnosti.[2]. Predavač je na doktorskom studiju informacijsko-komunikacijskih znanosti na Sveučilištu Sjever.[3] Predavač je na doktorskom studiju informacijsko-komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studiju forenzičkih znanosti na Sveučilištu u Splitu, Sveučilištu u Mostaru te u Center for Advanced Security, Strategic and Integration Studies (CASSIS)[4] Sveučilišta u Bonnu[5]. Od 1.10.2023. je pomoćnik rektora Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman". Izabran je u zvanje višeg znastvenog suradnika.

Glavni je urednik, nakon smrti osnivača i dotadašnjeg glavnog urednika prof.dr. Miroslava Tuđmana, časopisa National Security and the Future od 2021. (www.nsf-journal.hr)[6]. Osnivač je i predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba te Zagrebačkog sigurnosnog foruma[7]. Član je uprave međunarodne organizacije International Intelligence History Association[8]. Član je (drugi mandat) Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija u Hrvatskom saboru. Član je uprave Filatelističkog društva Poštar iz Zagreba.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Specijalni rat: sve o spregama politike i tajnih službi u 20. stoljeću u cilju oblikovanja javnog mišljenja, Večernji list, Zagreb, 2012.
    • knj. 1: Od protokola Sionskih mudraca do rata u Iraku 2003. godine, informacijske operacije u SSSR-u, Istočnoj Njemačkoj, Kini
    • knj. 2: Metodologija i razvoj represivnog sustava u Jugoslaviji, partija i udba čuvaju vlast, likvidacije političkih neistomišljenika
    • knj. 3: Koje su dezinformacije plasirane u hrvatski i strani javni prostor kako bi se onemogućio i zaustavio proces osamostaljivanja Republike Hrvatske (Labrador, Opera...)
  • Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e,[2] Udruga Sv. Jurja - Glas koncila - Laser plus, Zagreb, 2016.
  • Hibridne prijetnje i izazovi - Operacije utjecaja i moderno-sigurnosno okružje, Hrvatska sveučilišna naklada - Sveučilište u Mostar, 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.sabor.hr/sites/default/files/uploads/inline-files/AKRAP.pdf
  2. a b Verbum Gordan Akrap (pristupljeno 27. veljače 2018.)
  3. https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/otvoreno-187-10098760 Mijenja li Putinova krvava osveta bitno prirodu rata u Ukrajini?, HRT, objavljeno 11. listopada 2022., pristupljeno 29. listopada 2022.
  4. Startseite. CASSIS (njemački). Pristupljeno 3. ožujka 2024.
  5. Prof. Dr. Gordan Akrap. CASSIS (njemački). Pristupljeno 3. ožujka 2024.
  6. About The Journal. www.nsf-journal.hr. Pristupljeno 19. rujna 2023.
  7. About Us. zagrebsecurityforum.com (engleski). Pristupljeno 19. rujna 2023.
  8. Officers. International Intelligence History Association (engleski). 4. travnja 2013. Pristupljeno 3. ožujka 2024.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.