Graničar (igra)

Izvor: Wikipedija
Izgled terena za igru GRANIČAR

Graničar je ime tradicionalne igre koja se uči na satovima tjelesne i zdravstvene kulture diljem svijeta, obično u osnovnoj školi, ali i u srednjim školama i na sveučilištima. Popularan je i neslužbeni graničar, kojeg često igraju đaci na igralištu ili u dvorani. Ima mnogo varijacija igre, ali svaka uključuje izbjegavanje lopte s kojom igrači suprotnog tima gađaju igrače trenutnog tima. Prvi zapis o dječjoj igri zvanoj „graničar“ postoji još od 1905. godine. Postoji i Engleska/Američka varijacija graničara zvana "Dodgeball" koja ima elemente graničara, ali je u praksi totalno različita igra koju ljudi u Hrvatskoj često znaju zamijeniti s graničarom.

Napomena: iako je slična igri između dvije vatre, ne radi se o istoj igri.

Pravila[uredi | uredi kôd]

Graničar se igra s jednom loptom - specijalnom loptom za graničar, mora biti mekana i spužvasta. Obujam lopte je 16-25 cm.

Graničar se igra na terenu dimenzija za starije godište: 18 metara x 8 metara. Za mlađe godište 16 metara x 7 metara. Teren može biti bilo koje podloge.

Ekipa se sastoji od najviše 9 igrača, a najmanje 8 igrača. U igri sudjeluje 8 igrača (7+1). Sedam igrača u polju i 1 graničar. Ekipa može imati maksimalno 1 zamjenu. Zamjenski igrač može ulaziti u igru tijekom seta kad se ekipa koja vrši zamjenu nalazi u posjedu lopte. Po sedam igrača nalazi se u svom dijelu (polovici) terena (polju), a graničar se nalazi na suprotnoj slobodnoj zoni iza osnovne linije, tako da se suparnička ekipa nalazi između njega i njegove ekipe. Graničar se smije mijenjati samo između setova.

Cilj igre je da svaka ekipa rukom bačenu loptu neobranjivo pogađa igrače suparničke ekipe u njihovom polju, a da izbjegnu iste namjere suparničke ekipe. Pogodak mora biti vidljiv. Utakmica se igra u dva dobivena seta do 15 poena, a u slučaju da obje ekipe osvoje po jedan set igra se treći set do 15 poena. Ekipa koja pobjedi u trećem setu pobjednik je utakmice. Prije početka igre sudac obavlja ždrijeb uz prisustvo kapetana obje ekipa. Ekipa koja dobije ždrijeb dolazi u posjed lopte na početku prvog seta. Na početku drugog seta ekipa koja je izgubila ždrijeb dobiva loptu za početak drugog seta. Prije početka trećeg seta ponovno se obavlja ždrijeb kao prije početka prvog seta.

Igra počinje tako da ekipa koja je dobila ždrijeb odmah kreće u napadačku akciju. Graničar upućuje loptu u igru, a protivničke igrače se smije gađati tek nakon dva dodavanja. Dodavanje je akcija kojim se lopta upućuje suigračima i prelazi prostor terena iznad dohvata protivničkih igrača. Neuspjelo dodavanje je kada lopta pri dodavanju dođe u posjed protivničkog tima i tada ekipa čim ponovno dođe u posjed lopte mora ostvariti dva uspješna dodavanja.

Kada je igrač pogođen ekipa je osvojila poen. Ekipa osvaja poen kada pogodi protivničkog igrača, a potom lopta dodirne tlo. Isto važi i kada igrač uhvati loptu, a nakon toga lupi loptom o tlo, smatra se da je igrač pogođen i dosuđuje se poen suparničkoj ekipi. Ako netko od igrača bilo koje ekipe uhvati loptu prije nego padne na tlo igrač nije pogođen (igrač je spašen). Ako lopta, u jednom letu pogodi više igrača i padne na tlo, ekipa osvaja onoliko poena koliko je igrača bilo pogođeno.

Za svaki od sljedećih prekršaja koji obuhvaćaju: prijestup, izlaske iz terena ili dodire s protivničkim igračem dosuđuje se gubitak lopte ili poen za suparničku ekipu.

a) Igrač se smatra da je prestupio kada cijelim svojim stopalom dotakne tlo van svog polja za igru. Linije terena za igru su sastavni dio terena i ne smatra se da je igrač počinio prijestup ako ugazi na njih. Ovo pravilo vrijedi i za graničara.

b) Ako se igrač nalazi u svom polju i uhvati loptu koja je u zraku van polja (ili u zraku u suparničkom polju) igra se nastavlja.

c) Ako igrač prilikom gađanja suparničke ekipe uhvati loptu i napravi prijestup ili izađe iz svog polja, dosuđuje se gubitak lopte.

d) Ako igrač izađe iz svog polja da bi izbjegao da bude pogođen dodjeljuje se poen suparničkoj ekipi.

e) Ako igrač prilikom gađanja suparničkog igrača izvodi skok-šut i u letu doskoči u suparničko polje to se smatra prijestupom i lopta se dodjeljuje suparničkoj ekipi.

Sva polja koja se nalaze izvan vlastitog polja smatraju se poljima suparnika. To su polja iza poprečne i bočnih linija vlastitog polja. Prilikom prebacivanja lopte iz polja do graničara ili prilikom gađanja suparničkih igrača lopta može prijeći osnovnu (poprečnu) liniju i bočne linije suparničkog polja i ostati u posjedu ekipe.

Sve akcije igrača koje uključuju izmicanje i pomaganja pri izmicanju (povlačenje suigrača za dres) u vlastitom polju su dozvoljena. Igrač koji dođe u posjed lopte mora s njom izvršiti napadačku akciju i ne smije je dodavati suigraču unutar svog polja da istu izvrši. Napadačka akcija uključuje gađanje suparničkih igrača i dodavanje lopte graničaru.

U slučaju povrede ovog pravila lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.

Svi vanjski faktori koji utječu na igru npr. zid iza graničara ili publika se zanemaruju. Lopta koja se odbije od tog vanjskog faktora i uđe nazad u igru vraća se graničaru.

Nakon postignutog poena igru nastavlja igrač koji je pogođen. Zamjene mogu ući na kraju svake runde, zamijeniti ozlijeđene igrače te pogođene igrače.

Tijekom igre, svi igrači moraju ostati „u granicama“ s iznimkom gađaoca/graničara (dva, svaki na svojoj strani terena). Ako se to ne poštiva, igrač je diskvalificiran.