Graničar (igra)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Uzimanje lopti u graničaru

Graničar (engl. dodgeball od dodge "izbjeći, izmaknuti se" + ball "lopta") je ime tradicionalne igre koja se uči na satovima tjelesne i zdravstvene kulture diljem svijeta, obično u osnovnoj školi, ali i u srednjim školama i na sveučilištima i kao profesionalni sport. Popularan je i neslužbeni graničar, kojeg često igraju đaci na igralištu ili u dvorani. Ima mnogo varijacija igre, ali svaka uključuje izbjegavanje lopte s kojom igrači suprotnog tima gađaju igrače trenutnog tima. Prvi zapis o dječjoj igri zvanoj „izbjegni loptu/graničar“ postoji još od 1905. godine.

Napomena: iako je slična igri između dvije vatre, ne radi se o istoj igri.

Pravila[uredi VE | uredi]

Na terenu je uglavnom između 6 i deset igrača, ponekad i više. Na terenu treba biti minimalno četiri igrača. Zamjene mogu ući na kraju svake runde, zamijeniti ozlijeđene igrače te pogođene igrače. Teren ima pravokutan izgled i dugačak je 15 metara, a širok 9 metara.

Igralište dijeli linija centra na dva dijela i „linije za napad“ 3 metra od linije centra i paralelno s tom linijom – ujedno „linije upozorenja“ 30 cm od završne linije.

Tijekom igre, svi igrači moraju ostati „u granicama“ s iznimkom gađaoca (dva, svaki na svojoj strani terena). Ako se to ne poštuje, igrač je diskvalificiran.

Cilj igre je eliminirati protivnike sljedećom metodom:

  • Pogoditi protivnika s bačenom loptom.

Ispadanje lopte primljene u ruke nakon protivnikove bačene lopte rezultira ispadanjem. Hvatanje protivnikove bačene lopte prije nego što je pogodila tlo rezultira vraćanjem igrača timu kojem pripada hvatač. Udarac protivnika u lice loptom eliminira bacača (ako sudac ne odluči da je bilo slučajno). Početak igre počinje stavljanjem 6 lopti na središnju liniju, tri na svaku stranu točnog središta igrališta. Igrači moraju staviti barem jednu nogu na završnu liniju.

Na zviždaljku za početak, igrači trče prema centru da uzmu lopte. Svaki tim smije uzeti lopte s desne strane točnog centra igrališta. Igrači smiju početi bacati tek kad prenesu loptu preko „linije za napad“ bliže njihovoj završnoj liniji. Igrač nikada ne smije prijeći na stranu koja se nalazi na drugoj strani središnje linije. U graničaru se za opremu koristi mekana lopta.

Utakmica se sastoji od tri igre od kojih svaka traje 15 minuta, a može sadržavati više runda. Prvi tim koji eliminira svih šest protivnika kroz zakonite metode proglašen je pobjednikom te runde i dobiva poen. Tada počinje druga runda ako ima dovoljno vremena.

Pobjednik utakmice je tim koji je na kraju utakmice osvojio najviše poena. Ako ni jedan tim nije eliminirao sve igrače nakon 15 minuta, tim s većim brojem igrača bit će proglašen pobjednikom i dobiti bod.

U medijima[uredi VE | uredi]

Postoji film iz 2004. o graničaru zvan Dodgeball: A True Underdog Story (Graničar: Priča pobijeđenoga).