Grb Baden-Württemberga

Izvor: Wikipedija

Grb Baden-Württemberga postoji u većem i manjem izdanju. Parlament ove države je 28. travnja 1954. izglasao zakon u čijem članku 24, stavku 2 stoji:

§ 1. (1) Grb države Baden-Württemberg pokazuje u zlatnom štitu tri crna lava s crvenim jezicima. On se koristi kao veći i manji grb. (2) U većem grbu države, na štitu leži kruna sa značkama povijesnih grbova Badena, Württemberga, Hohenzollern, Falačke, Frankonije i daljnje Austrije. Štit je drži zlatni jelen i zlatni sup, koji su oklopljeni u crveno. (3) Na manjem grbu države, na štitu leži kruna od lišća (narodna kruna).

— Vlada države Grb Baden-Württemberg: Dr. Gebhard Müller Fr. Ulrich Simpfendörfer Dr. Frank Leibfried Hohlwegler Fiedler Farny Dichtel Dr. Werber, , [1]

Grb prikazuje tri crna lava s crvenim jezicima na zlatnoj pozadini. Grb se odnose na grb Švapskog vojvodstva čija je dinastija Hohenstaufen imao koristila ovaj grb. Štoviše, za novonastalu državu je i predlagano da se zove Švapska, ali to nije bilo usvojeno s obzirom na otpor iz dijelova Badena.

Veliki grb[uredi | uredi kôd]

Na kruni velikog grba stoji šest manjih grbova koji su:

Veliki grb Mali grb Zastava Zastava s velikom grbu Zastava s malom grbu
Veliki grb Mali grb Zastava Zastava s velikim grbom Zastava s malim grbu

Izvori[uredi | uredi kôd]