Grgur Vujović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Grgur Vujović
Grgur Vujović
Pseudonim(i) Gregor
Rođenje 11. kolovoza 1901.
Smrt 1937.
Poznat(a) po sekretar CK SKOJ-a
Portal o životopisima

Grgur Vujović (pseudonim: Gregor; Požarevac, Srbija, 11. kolovoza 1901.SSSR, 1937.) je bio jugoslavenski revolucionar, sekretar SKOJ-a i šef tehničkog Odsjeka za međunarodne veze u Kominterni.

Bio je najmlađi od trojice braće Vujovića koji su svi bili aktivisti Komunističke partije. Ubijen je u staljinističkim čistkama zajedno sa svojom braćom Vojislavom i Radomirom i drugim vođama KPJ.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 11. Kolovoza 1901. godine u Požarevacu. Njegov otac Dimitrije bio je kovač, a majka Angelina domaćica. Uz Grgura, imali su još pet sinova - Vojislava, Radomira, Svetislava, Trifuna i Živka.

Partijski rad[uredi | uredi kôd]

Zajedno sa starijom braćom Radomirom i Vojislavom pripadao je radničkom pokretu. Bio je član Komunističke partije Jugoslavije od 1919.[1] ili od 1922. godine.[2] Član SKOJ-a je postao 1920. godine.[2]

Tokom studija sociologije u Beču, 1922. godine je postao član Komunističke partija Austrije. Beč je tada bio centar jugoslavenske političke emigracije i u njemu je djelovao „Klub jugoslavenskih studenata marksista“. Od 1924. godine dužnost sekretara kluba je obavljao Grgur Vujović.[3] U Klubu su studenti jedni drugima održavali predavanja o raznim političkim temama, a često su gostovali i poznati strani komunisti, kao Antonio Gramši.[3]

Pogubljenje[uredi | uredi kôd]

Kada je Karlo Štajner u toku Staljinovih čistki 1936. godine uhićen u Moskvi, Predstavnik Komunističke partije Jugoslavije Grgur Vujović je govorio o njemu kao o hrabrom revolucionaru.

U srpnju 1937. Grgur Vujović je uhićen i pogubljen. Njegova braća također su ubijena u Staljinovim čistkama Vojislav Vujović (1936.) i Radomir Vujović (1938.).

Odlukom Vojnog kolegijuma Vrhovnog suda Sovjetskog Saveza Grgur Vujović je rehabilitiran 27. srpanja 1957. godine. Njegov brat Vojislav je rehabilitiran 1959., a Rade 1958. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]