Savez komunističke omladine Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s SKOJ)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zgrada u Zagrebu u kojoj je osnovan SKOJ

SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) je bio omladinska organizacija Komunističke partije Jugoslavije koja je imala ulogu da bi uspostavila svoj sustav za indoktrinaciju[nedostaje izvor] mladih ljudi.

SKOJ je po naravi bio revolucionarnom političkom organizacijom. Utemeljen je 10. listopada 1919. godine, na konferenciji održanoj u Zagrebu u nazočnosti oko 50 izaslanika komunističkih mladeških organizacija iz Kraljevine SHS. Na konferenciji je izabran privremeni Središnji odbor sa sjedištem u Zagrebu.

Uređena je poput sovjetske boljševističke omladinske organizacije komsomol, koju je osnovao 1918. Lenjin.

Svi koji su željeli postati članovi Komunističke partije Jugoslavije u početku su trebali biti uključeni u SKOJ, gdje bi se mogli dokazati kao aktivisti.

U Beču je, na SKOJ-ev poticaj, od 16. do 17. svibnja 1920. godine održana "Prva međunarodna konferencija komunističkih mladeških organizacija jugoistočne Europe".

Voditelji organizacije su morali biti članovi Saveza komunista Jugoslavije. Organizacija je prestala postojati raspadom SFR Jugoslavije 1990.

Važniji događaji[uredi VE | uredi]

  • U Beogradu je od 10. do 14. lipnja 1920. godine održan Prvi kongres SKOJ-a. Kongresu su nazočili mjesni predstavnici organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine u ime 3000 članova organiziranih u 37 mjesnih organizacija (poslije Kongresa — srpnja mjeseca organizacija je narasla na oko 8000 članova).
  • Zbog velikog uspjeha KPJ na izborima za Ustavotvornu skupštinu 28. studenog 1920. godine, čemu je doprinijela i organizacija SKOJ-a, kraljevska vlada je naredbom od 29. prosinca 1920. godine, poznatom kao Obznana, zabranila rad svih komunističkih organizacija. Samo do 12. siječnja 1921. godine (tj. u toku 14 dana) bilo je zatvoreno oko 12.000 komunista i aktivista.
  • U Guštanju je od 24. do 26. lipnja 1923. godine održan Drugi kongres SKOJ-a. Zbog frakcionaške borbe u KPJ, Kongres je poklonio posebnu pažnju stanju u KPJ. Kongres u Guštanju usvojio je i više rezolucija: o radu na selu, o prosvjetnom radu SKOJ-a, o ekonomskoj borbi radničke omladine.
  • U Ravnama (blizu Guštanja) 30. lipnja 1926. godine održan je Treći kongres SKOJ-a. Kongres je postavio zadatke: da se SKOJ reorganizira na poduzetnom principu (s ćelijama po podružnicama) da stvara organizacije na selu i među intelektualnom omladinom, da se politički aktivira u borbi protiv vlasti buržoazije i reakcionarne politike vladajućeg režima, da se povede borba za ekonomska prava radničke omladine i radi na ideološkoj izgradnji kadrova i dr.

Bivši predsjednici[uredi VE | uredi]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]