Grifon

Izvor: Wikipedija
Grifon
Kip grifona u Kasteel de Haaru

Grifon, još Grifin ili Grifen (grč. γρύφων ili γρύπων; lat. gryphus), legendarna zvijer s tijelom lava i glavom orla. Ženka ima i orlova krila. On je prezentiran s četiri noge, krilima i orlovim pandžama na stražnjim nogama te ušima.

Klasični i heraldični grifoni bili su muški i ženski. Takozvani "muški" grifon nazvan je keythong u engleskim heraldičnim manuskriptima iz 15. stoljeća.

Najstariji prikazi tih mitoloških bića potječu iz drevnog Egipta, gdje su najčešće prikazivani u kombinaciji lava i ptice ili lava i čovjeka (sfinga). Iz Mezopotamije potječe križanac lava i bika, bika i čovjeka, lava i ptice, škorpiona i čovjeka, raznoraznih zmajeva i sl. U Indiji i Perziji poznata je kombinacija lava ili bika s pticom grabljivicom.[1]

Nije točno utvrđeno kako su se od tih bića razvili grifoni. U Grčkoj je nastao tzv. ptičji tip, vrlo blizak egipatskom tipu.

U književnosti[uredi | uredi kôd]

U književnosti se grifoni prvi put spominju kod Hesioda, ali taj podatak potječe od kasnijeg komentatora njegova djela. U prvoj polovini 5. stoljeća pr. Kr. spominje ih Herodot, koji piše da su to čudovišta s lavljim tijelima, orlovskimm krilima i pandžama koja žive negdje daleko na sjeveru Azije čuvajući ondje bogata ležišta zlata.[1]

Eshil ih naziva Zeusovim psima s ptičjim kljunom, koji ne laju.[1]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Zamarovsky, Vojtech, str. 107.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Zamarovsky, Vojtech, Junaci antičkih mitova, Školska knjiga, Zagreb, 1973.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Grifon