HŠK Concordia Zagreb (nogomet)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
HŠK Concordia Zagreb
Puno ime Hrvatski športski klub Concordia Zagreb
Osnovan 1906.
Igralište Stadion u Kranjčevićevoj, Zagreb
Kapacitet 12.000
Trener Hrvat
Domaći dres
Gostujući dres

HŠK Concordia je bio nogometni klub iz Zagreba.

Concordia, Hrvatski športski klub (HŠK) je bio klub s više sportskih disciplina osnovan u Zagrebu. Budući da su osnivači bili srednjoškolci, klub je osnovan kao Srednjoškolski športski klub (do 1911.).

Do kraj Prvog svjetskog rata nogometni klub je odigrao mnogobrojne utakmice s domaćim i stranim klubovima. Odmah nakon Prvog svjetskog rata predratni članovi su s članovima predratne ŠK Viktorije obnovili rad kluba pod imenom Concordia - Viktorija, no ubrzo je vraćeno staro ime Concordia.

Jedna od najvažnijih akcija bila je izgradnja igrališta na Tratinskoj cesti (današnji stadion u Kranjčevićevoj), tada najvećeg u Zagrebu, koja je završena 1921. Dotad je Concordia nastupala na srednjoškolskom igralištu zvanom Elipsa (današnje igralište u Klaićevoj). Na igralištu Concordije odigrana je 1931. prva utakmica pod rasvjetom (sastale su se gradske vrste Zagreba i Madrida).

U sastavu kluba osim nogometne, djelovale su i sekcije za mačevanje, atletiku, skijanje, hokej na travi, tenis i stolni tenis. Nogometna selekcije osvojila je jugoslavenska prvenstva 1930. i 1932. te prvenstvo Hrvatske 1942. Do 1940. predsjednici kluba bili su E. Rosmanith (1906. – 11.), J. Reberski, (1912. – 22.), R. Rosmanith (1923.), M. Pajnić (1924.), M. Bosnić (1925. – 32.) te L. Thaller (1933. – 40.).

Najpoznatiji igrači bili su: Pavelić, Babić, Belošević, Jazbec, Zvonimir Monsider, Pavletić, Franjo Rupnik, Slavko Kodrnja i Karlo Muradori. Od ostalih športaša najpoznatiji su bili tenisač Punčec i atletičar Buratović. Klub je djelovao i za vrijeme NDH, a 1945. preimenovan je u Zeleni 1906.

NK Zagreb je za svoj treći dres odabrao zelenu boju u čast Concordije na čijem stadionu nastupa.

Klupski uspjesi[uredi | uredi kôd]

Rezultati po sezonama[uredi | uredi kôd]

(popis nepotpun)

Izvori[uredi | uredi kôd]