Portal:Hrvatska

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search


Coat of arms of Croatia.svg
Dobro došli!


Ovaj portal obuhvaća sve teme u svezi s Republikom Hrvatskom. Budući da je ovo Wikipedija na hrvatskom jeziku i da je stavljen naglasak na hrvatske teme, važno je da izmjene u vezi tih tema budu istinite i opširne, te je važna brižna primjena Wikipedijinih pravila ponašanja, poštovanje tuđih uvjerenja, te nastojanje oko nepristrane točke gledišta.


Cartella rossa.jpg
   
Miljenko Grgić.jpg

Miljenko Grgić (Desne, općina Kula Norinska, 1. travnja 1923.), hrvatski vinar, osnivač i suvlasnik vinarije „Grgich Hills Cellar” (2006. godine preimenovana u „Grgich Hills Estate”) u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države.

Miljenko Grgić (eng. Mike Grgich) rodio se u mjestu Desne u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Njegova obitelj bavila se vinarstvom. Studirao je vinarstvo na Poljoprivredno - šumarskom fakultetu u Zagrebu (danas Agronomski fakultet). Godine 1954. otišao je u Njemačku na usavršavanje, zatim je emigrirao u Kanadu i konačno je dobio posao u vinariji u Kaliforniji. Radio je u području Napa Valley, poznatom po vinogradima.

Njegovo vino Chardonnay iz 1973. pobijedilo je na natjecanju vina u Parizu 1976. Osvojio je prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina. Prijateljevao je s Ronaldom Reaganom, koji je prvo bio guverner Kalifornije, a zatim predsjednik SAD-a. Grgićeva vina bila su vrlo cijenjena u Bijeloj kući. Reagan ih je nosio kao poklon stranim državnicima.

Osnovao je vlastitu vinariju u suradnji s partnerom Austinom Hillsom u Rutherfordu u Kaliforniji pod nazivom Grgich Hills Cellar na 147 ha.

Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, na zamolbu predsjednika Tuđmana, otvorio je svoju vinariju i na Pelješcu, kod sela Trstenik.

...Pročitaj cijeli članak


Cartella rossa.jpg
   

Znate li da ...

...se izraz „Dalmatinski tip obale” u svjetskoj znanstvenoj terminologiji koristi za obalu koja je po razvedenosti karakteristična Hrvatskoj.

... se u mjestu Cernoj pored Vinkovaca veća rijeka (Biđ) ulijeva u manju rijeku (Bosut) i da dalje od Cerne prema Vinkovcima teku pod imenom manje rijeke Bosut.

... da je rijeka Bosut rijeka bez jasno definiranog izvora.

...je Rijeka bila nezavisna država od 1920. do 1924. godine, te se za to vrijeme u gradu služilo hrvatskim, talijanskim, njemačkim i mađarskim jezikom.

...je riječ „enciklopedija” prvi put u današnjem smislu upotrijebio Zagrepčanin Pavao Skalić, 1559. godine.

Kalendar

9. ožujka 1712. - Hrvatski sabor izglasao je Hrvatsku pragmatičnu sankciju, kojom je samostalno odlučio tko će vladati Hrvatskom.

13. ožujka 1572. - umro je renesansni pjesnik Petar Hektorović.

16. ožujka 1812. - rodio se biskup Juraj Dobrila.

31. ožujka 1991. - poginuo je Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata.

Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis