Haastov orao

Izvor: Wikipedija
Haastov orao
Umjetnički prikaz Haastovog orla u napadu na moe.
Umjetnički prikaz Haastovog orla u napadu na moe.
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Svitkovci
Razred: Ptice
Red: Jastrebovke
Porodica: Jastrebovi
Rod: †Harpagornis
Vrsta: †H. moorei
Dvojno ime
Harpagornis moorei
Haast, 1882.

Haastov orao (lat. Harpagornis moorei) je izumrla vrsta orla koja je nekoć živjela na Južnom otoku na Novom Zelandu. Haastov orao bio je najveća vrsta orla za koju se zna da je postojala, a njegova veličina je objašnjena kao evolucijska prilagodba veličini njegova plijena, najčešće moe, koja je mogla doseći i do 230 kilograma. Haastov orao je izumro oko 1400. godine, kada su maorska plemena do istrebljenja izlovili moe. Gubitkom primarnog plijena, Haastov orao je izumro u istom periodu.[1]

Haastovog orla prvi je opisao njemački geolog Julius von Haast, u čiju će čast ptica i dobiti ime, temeljem ostataka koje je pronašao F. Fuller. Sam Haast je ptici dao ime Harpagornis moorei, u čast Georgea Henryja Moorea, na čijem su posjedu pronađeni ostaci. Kasnija DNK istraživanja otkrila su kako je Haastov orao u najbližem srodstvu s malim orlom i patuljastim orlom, a ne, kako se dugo vremena vjerovalo, s velikim orlom Aquila audax.

Haastovi orlovi bili su predatori, a ženke su bile osjetno veće od muškaraca. Njihov primarni plijen bile su velike moavke. Unatoč veličini, Haastovi orlovi imali su relativno malen raspon krila, od nekih 2,6 do 3 metra. Ženke su mogle doseći masu od 15 kilograma, dok su mužjaci dosezali između 9 i 12 kilograma. Pretpostavlja se da su mogli dosezati brzine od 80 km/h, a plijen su lovili pomoću velikih kandži na nogama.

Vjeruje se kako su Haastovi orlovi opisani u brojnim maorskim legendama, posebice u onima o ptici Poukai.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Science Direct, Perry, George L.W.; Wheeler, Andrew B.; Wood, Jamie R.; Wilmshurst, Janet M., A high-precision chronology for the rapid extinction of New Zealand moa (Aves, Dinornithiformes), objavljeno 12. siječnja 2014., pristupljeno 5. rujna 2016. (engl.)
  2. Muzej Novog Zelanda, Te Papa Tongarewa, Giant eagle (Aquila moorei), Haast's eagle, or Pouakai, objavljeno 27. listopada 2010., pristupljeno 5. rujna 2016. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]