Hanish

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta otočja Hanish

Hanish (arapski: جزر حنيش) su otočna skupina u Crvenom moru.

Većina otoka je dio Jemena, ali prije 1998.1999., Eritreja je polagala pravo na njih. Nakon duge rasprave na međunarodnom sudu pod vodstvom dr. Abdula Karima Aleryanija, Jemen je dobio puno vlasništvo nad većim otocima, a Eritreja je dobila rubne otoke na jugozapadu.[1]

Tri najveća otoka su: Jabal Zuqar (~ 130 km²), Al-Hanish al-Kabir (Veliki Hanish, ~ 116 km ²) i mnogo manji Al-Hanish al-Saghir (Mali Hanish) između.

Pravo na otoke polagalo je Osmansko Carstvo, od čega je Turska odustala 1923. Od tog trenutka, oni su bili pod upravom talijanske kolonije Eritreje do 1941. Godine 1941., nakon predaje talijanskih kolonijalnih snaga, britanska vojska uspostavila Eritreju kao protektorat. Tijekom 1970., Etiopija (u kojoj je i Eritreja) i Jemen spore se oko otoka. Eritrejske separatističke snage koristile su otočje Hanish, kao bazu za napade na etiopske vojne ciljeve.[2]

Godine 1991., Eritreja se osamostalila i željela ostvariti suverenitet nad otočjem Hanish. Došlo je do kratkog sukoba između Eritreje i Jemena u kojem je poginulo desetak ljudi na obje strane. Nakon duge rasprave na međunarodnom sudu, Jemen je dobio puno vlasništvo nad većim otocima, a Eritreja je dobila rubne otočiće na jugozapadu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.pca-cpa.org/upload/files/chart3.gifInačica izvorne stranice arhivirana 15. prosinca 2007. Preuzeto 17. srpnja 2013.
  2. Killion, Tom (1998). Historical Dictionary of Eritrea. The Scarecrow Press. ISBN 0-8108-3437-5.