Hans von Kirchbach

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hans von Kirchbach
Hans von Kirchbach (1849-1928).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 22. lipnja 1849.
Mjesto rođenja Auerbach, Saska
Datum smrti 23. srpnja 1928.
Mjesto smrti Dresden, Njemačka
Nacionalnost Flag of Germany (1867–1919).svg Nijemac
Puno ime Rudolf Bodo Hans von
Kirchbach
Supruga Margaretha von Pawel-
Rammingen
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1868.-1918.
Čin General pukovnik
Ratovi Austrijsko-pruski rat
Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Prva bitka u Champagni
Bitka na Sommi
Treća bitka kod Ypresa
Vojska Flag of Germany (1867–1919).svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Armijski odjel D
Odlikovanja Pour le Mérite

Rudolf Bodo Hans von Kirchbach (Auerbach, 22. lipnja 1849. - Dresden, 23. srpnja 1928) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s XII. pričuvnim korpusom i Armijskim odjelom D na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Hans von Kirchbach rođen je 22. lipnja 1849. u Auerbachu u saskoj plemićkoj obitelji. Sin je Carla von Kirchbacha i njegove druge žene Josephine von Bodenhausen. Nakon završetka privatne škole u Auerbachu, kao kadet 1863. godine upisuje se u Kraljevsku topničku školu u Dresdenu. Godine 1866. sudjeluje u Austrijsko-pruskom ratu u kojem dobiva čin poručnika. Nakon služenja u 1. kraljevskoj saskoj topničkoj pukovniji, sudjeluje u Prusko-francuskom ratu u kojem je odlikovan Željeznim križem. Nakon toga služi u raznim jedinicama saske vojske kao i u saskom ministarstvu rata.

Kirchbach je čin pukovnika dostigao 1895. godine, general bojnikom je postao 1898. godine, dok je 1904. godine promaknut u čin general poručnika kada dobiva zapovjedništvo nad 32. pješačkom divizijom smještenom u Bautzenu. U studenom 1907. unaprijeđen je u generala topništva, te istodobno postaje zapovjednikom XIX. korpusa sa sjedištem u Leipzigu. Navedenu dužnost obavlja do studenog 1913. kada se umirovljuje.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Kirchbach je reaktiviran, te postaje zapovjednikom XII. pričuvnog korpusa kojim će zapovijedati većim dijelom rata. Navedeni korpus se na početku rata nalazio u sastavu 3. armije pod zapovjedništvom Maxa von Hausena u okviru koje Kirchbach sudjeluje u Prvoj bitci na Marni. Tijekom 1915. Kirchbach sudjeluje u Prvoj bitci u Champagni, dok tijekom 1916. zapovijedajući XII. pričuvnim korpusom sudjeluje u Bitci na Sommi i nakon toga u Trećoj bitci kod Ypresa. Za zasluge u zapovijedanju 11. kolovoza 1916. odlikovan je ordenom Pour le Mérite.

U prosincu 1917. Kirchbach je premješten na Istočno bojište gdje postaje zapovjednikom Armijskog odjela D zamijenivši na tom mjestu svog rođaka Günthera von Kirchbacha. U siječnju 1918. promaknut je u čin general pukovnika s kojim činom i dočekuje kraj Prvog svjetskog rata.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon rata Kirchbach se nakon 52 godine vojne službe ponovno umirovio. Mirno je živio u Dresdenu gdje je 23. srpnja 1928. godine i preminuo u 79. godini života. Bio je oženjen s Margarethom von Pawel-Rammingen sa kojom je imao jednog sina i jednu kćer.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Hans von Kirchbach na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Hans von Kirchbach na stranici Deutschland14-18.de