Harper Lee

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Harper Lee i George W. Bush 2007.

Nelle Harper Lee,(Monroeville, Alabama, 28. travnja 1926.Monroeville, 19. veljače 2016.),[1][2][3] bila je američka spisateljica. Najpoznatija je po svom romanu Ubiti pticu rugalicu objavljenom 1960., koji se smatra modernim klasikom.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena 1926., Harper Lee je odrasla u južnjačkom gradu Monroeville, Alabama, gdje se sprijateljila sa budućim slavnim piscem Trumanom Capoteom. Pohađala je sveučilište Huntingdon u Montgomeryu (1944.–45.), te potom studirala pravo na sveučilišti Alabame (1945.–49.). Dok je pohađala sveučilište, pisala je za časopise u kampusu: Huntress i Rammer Jammer. Na oba sveučilišta, pisala je kratke priče i druga djela o rasnoj nepravdi, temi koja se tada rijetko spominjala na kampusu. [4] 1950., Lee se preselila u New York, gdje je radila kao trgovac za rezervacije britanske zračne kompanije; tu je počela pisati kolekciju eseja i kratkih priča o ljudima u Monroevilleu. Nadajući se da će biti objavljena, predstavila je svoja djela 1957. književnom agentu kojeg je preporučio Capote. Urednik u izdavačkoj kući J. B. Lippincott joj je savjetovao da da otkaz u zračnoj kompaniji te se usredotoči na pisanje. Zahvaljujući donacijama prijatelja, među kojima su bili i Michael i Joy Brown i Alice Lee Finch,[5] su joj omogućili da neometano piše godinu dana.[6]

Lee je na kraju dvije i pol godine provela pišući Ubiti pticu rugalicu a istoimeni film snimljen po knjizi snimljen je 1962. godine. Za tu knjigu Lee je nagrađena Pulitzerovom nagradom, a knjiga je izglasana najboljim romanom stoljeća u Library Journal.[7] George W. Bush ju je 2007. odlikovao Ordenom slobode.

Lee nikada ne daje intervjue, nikada ne razgovara s čitateljima i živi sama u svom rodnum gradu Monroevillu, u Alabami.

14. srpnja 2015. Harper Lee je objavila roman, Go Set a Watchman, 55 godina poslije svog prvog romana. [8]

Izvori[uredi VE | uredi]