Hasan-begova džamija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Džamija u travnju 2010.

Hasan-begova džamija (ćir. Хасан-бегова џамија) je džamija smještena u Šumatovačkoj ulici nedaleko od Rektorata Sveučilišta u Nišu, u Srbiji, i predstavlja zakladu Hasan-bega.

Mjesno stanovništvo ovu džamiju naziva „Stara džamija“ i „Krnja džamija“.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Džamija je podignuta 1737. godine u Beograd Maloj.

U savezničkom bombardiranju Niša 1944. godine džamija je pretrpjela ogromna oštećenja. Izgorjela je do temelja, a ostao joj je samo minaret. Nakon Drugog svjetskog rata islamska zajednice je napustila džamiju zbog opasnosti urušivanja.

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Bombardiranje Niša kasetnim bombama

Prostor između Zelene tržnice ("Zelene pijace") i Rektorata Sveučilišta bombardiran je 7. svibnja 1999. godine kasetnim bombama koje su zabranjene međunarodnim konvencijama[1]. Devet godina kasnije, 2. veljače 2008. godine[2], pronađena je žuta kazetna bomba „blue 97“ američke proizvodnje. Po žurnom postupku, Odjel za izvanredne situacije izvršio je razminiranje dvorišta džamije[3].

Od 24. do 26. svibnja 2009. godine vršeno je razminiranje Šumatovačke ulice na lokaciji ove džamije[4]. Iste godine, od 19. do 21. lipnja, ruski pirotehničari su pretraživali dvorište džamije za zaostalim kazetnim bombama[5].

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hasan-begova džamija