Henning von Holtzendorff

Izvor: Wikipedija
Henning von Holtzendorff
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 9. siječnja 1853.
Mjesto rođenja Prenzlau, Pruska
Datum smrti 7. lipnja 1919.
Mjesto smrti Jagow, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Henning Rudolf Adolf
Karl von Holtzendorff
Supruga Margaretha Zitelmann
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1869.1918.
Čin Veliki admiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Vojska Njemačka
Rod vojske mornarica
Zapovijedao Flota otvorenog mora
Odlikovanja Pour le Mérite

Henning Rudolf Adolf Karl von Holtzendorff (Prenzlau, 9. siječnja 1853. - Jagow, 7. lipnja 1919.) je bio njemački admiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnik Admiraliteta, te zagovornik neograničenog podmorničkog rata.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Henning von Holtzendorff rođen je 9. siječnja 1853. u Berlinu. U mornaricu je stupio 1869. godine, te je u istoj služio u Prusko-francuskom ratu. Nakon toga je služio je u prekomorskim zemljama i to u Africi, te Dalekom istoku tijekom Bokserskog ustanka. Čin kapetana dostigao je 1897., dok je kontraadmiralom postao 1904. godine, nakon čega je služio u kao zapovjednik bojnih krstaša u Istočnoazijskoj eskadri. Godine 1906. promaknut je u viceadmirala, te je postao zapovjednikom 1. eskadre Flote otvorenog mora. U listopadu 1909. postao je zapovjednikom Flote otvorenog mora naslijedivši na tom mjestu Henrika Pruskog. U siječnju 1910. promaknut je u admirala. Dužnost zapovjednika Flote otvorenog mora je obavljao do siječnja 1913. kada je došlo do razmimoilaženja između njega i ministra mornarice Alfreda von Tirpitza oko prebrzog širenja njemačke ratne mornarice. Navedeno je razmimoilaženje dovelo je do toga da je Holtzendorff u lipnju 1913. umirovljen.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

U rujnu 1915. Holtzendorff je reaktiviran, te je postao načelnikom Admiraliteta zamijenivši na tom mjestu Gustava Bachmanna. Postao je kao i Tirpitz zagovornik neograničenog podmorničkog ratovanja, te je 22. prosinca 1916. godine objavio memorandum koji je podnio caru Wilhelmu koji je sadržavao vojnu i ekonomsku analizu prema kojoj je neograničeni podmornički rat trebao dovesti do britanske predaje u roku od šest mjeseci. Memorandum je predviđao da će neograničeni podmornički rat dovesti do ulaska Sjedinjenih država u rat, ali je Holtzendorff smatrao da će Britanija biti svladana prije nego što će Sjedinjene države moći dati svoj doprinos u ratu. Holtzendorffov memorandum naišao je na podršku načelnika Glavnog stožera Paula von Hindenburga i njegovog zamjenika Ericha Ludendorffa, a i na kraju ga je podržao i sam car Wilhelm tako da je 1. veljače 1917. godine njemačka mornarica počela voditi neograničeni podmornički rat. U početku neograničeni podmornički rat je davao velike rezultate koji su međutim, s protekom vremena, te uvođenjem sustava konvoja, počeli biti sve manji tako da nisu doveli do britanske predaje. Holtzendorff je 22. ožujka 1917. odlikovan ordenom Pour le Mérite, te je u srpnju 1918. promaknut u velikog admirala, najviši čin u njemačkoj mornarici.

Neuspjeh neograničenog podmorničkog rata koji nije uspio Britance izbaciti iz rata, kao i nesuglasice s njemačkim Glavnim stožerom, posebice Ludendorffom, doveli su do odstupanja Holtzendorffa s mjesta načelnika Admiraliteta u kolovozu 1918. godine, te ga je na mjestu načelnika Admiraliteta zamijenio Reinhard Scheer.

Holtzendorff (desno) s ministrom mornarice Alfredom von Tirpitzom (u sredini) i carem Wilhelmom II. (lijevo)

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Holtzendorff se povukao iz javnog života. Preminuo je 7. lipnja 1919. godine u 66. godini života u Jagowu. Bio je oženjen s Margarethom Zitelmann s kojom je posvojio dvije kćeri.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Spencer Tucker, World War I: A Student Encyclopedia, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 556-557

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Henning von Holtzendorff na stranici First World War.com
(njem.) Henning von Holtzendorff na stranici Deutsche-biographie.de