Henry James

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Henry James

Henry James (15. travnja 1843. - 28. veljače 1916.) američki pisac, sin teologa Henrya Jamesa starijeg i brat filozofa i psihologa Williama Jamesa. Kasnije naturalizirani engleski građanin, nenadmašiva osobnost transatlantske kulture, Henry James, rođen je 1843. godine u New Yorku. Temeljna preokupacija njegova rada bila je nevinost i živahnost Novog Svijeta koji se lomio s iskrivljenošću i mudrošću onog Starog, a koju će James obraditi u djelima kao što su Daisy Miller (1879.), The Portrait of a Lady (1881.), The Bostonians (1886.) i The Ambassadors (1903.).

Životopis[uredi VE | uredi]

Djetinjstvo je Henry James proveo u inozemstvu gdje su ga školovali razni kućni učitelji i odgojiteljice. U devetnaestoj godini upisao se na Harward Law School, no svoje je vrijeme uglavnom posvećivao čitanju Charlesa-Augustina Sainte--Beuvea, Honorea de Balzaca i Nathaniela Hawthornea. Svoju prvu pripovijest Henry James anonimno je objavio dvije godine kasnije u New York Continental Monthlyju, a prvi osvrt na knjigu u The North American Revieivu. Kad je William Dean Howells postao izdavačem The Atlantic Monthlyja, James će dobiti prijatelja i izdavača koji će redovito objavljivati njegove radove. Oko svoje dvadeset pete godine James će biti držan jednim od ponajboljih pisaca kratkih priča u Sjedinjenim Državama, premda kritika neće s blagonaklonošću gledati na njegovu sklonost opisivanja stanja uma, umjesto akcije. Gotovo deset godina James će pisati samo pripovijetke, prije nego će se okušati u pisanju romana. Osamdesetih godina devetnaestoga stoljeća James objavljuje dva romana: The Bostonians (1886.) i The Princess Casamassima (Princeza Casamassima) (1886.). Krajem stoljeća Henry James objavit će djela drukčijeg pripovjedačkog pristupa: In The Spoils of Poynton (1897.), What Maisie Knew (1897.), The Turn of the Screw (Okretaj zavrtnja) i In the Cage (1898), te The Awkward Age (1899.). Početkom dvadesetog stoljeća objavio je tri velika romana koji će označiti početak njegove «zrele faze», kako ju je pisac sam nazvao: The Wings of the Dove (1902.), Ambassadors (Poslanici) (1903.), The Golden Bowl (Zlatni pehar) (1904.).

Henry James bio je jedan od najproduktivnijih i najutjecajnih pisaca američke književnosti. Pisao je nešto više od pedeset godina i objavio dvadesetak romana, stotinu dvanaest pripovijetki, dvadeset drama, nekoliko svezaka kritika i putopisa te mnogo novinskih članaka. Bio je jedan od najveći proznih pisaca i stilista svojega vremena. Tijekom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoljeća porastao je interes za Jamesova djela, dok će pred kraj istog stoljeća biti prepoznat kao jedan od ponajboljih književnih majstora. Njegovo bavljenje unutrašnjom stranom likova učinit će ga pretečom romana toka svijesti.

Henry James umro je 1916. godine u Londonu.

Nasljeđe[uredi VE | uredi]

James Ivory je režirao tri filma prema njegovim romanima:

  • The Europeans (1978),
  • The Bostonians (1984) i
  • The Golden Bowl (2000).

Iain Softley je režirao The Wings of the Dove (1997). Jane Campion je snimila Portret dame (1996).