Herbert Henry Asquith

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Herbert Henry Asquith
Herbert Henry Asquith
Premijer Ujedinjenog Kraljevstva
trajanje službe
5. travnja, 1908. – 5. prosinca, 1916.
Prethodnik Henry Campbell-Bannerman
Nasljednik David Lloyd George
Rođenje 12. rujna 1852.
Smrt 15. veljače 1928.
Politička stranka Liberal

Herbert Henry Asquith, 1. baron Oxford i Asquith (Morley, Yorkshire, 12. rujna 1852. - Sutton Courtenay, Oxfordshire, 15. veljače 1928.) je bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva od 1908. do 1916. godine.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rani život i početak političke karijere[uredi VE | uredi]

Herbert Henry Asquith rođen je u Morleyu 12. rujna 1852. godine. Nakon diplomiranja na Oxfordu 1874., studirao je pravo, a 1886. je izabran u Parlament kao Liberal. Nacionalnu prominenciju zadobio je kao mlađi odvjetnik irskog nacionalističkog vođe Charlesa Stewarta Parnella, kada je on bio pod istragom Parlamenta 1888., a 1892. je postao tajnik premijera Gladstonea. Od 1895. do 1905. bio je van politike, no 1905. postaje ministar financija. Kodine 1908. dobiva titulu najmoćnijeg čovjeka Ujedinjenog Kraljevstva, titulu premijera. Na tu poziciji došao je kao nasljednik premijera Campbell-Bannermana.

Asquith kao premijer[uredi VE | uredi]

Asqithov mandat kao premijer obilježen je mnogim državnim i međunarodnim krizama. Prva je počela 1909. kada je Kuća Lordova odbila vladin budžet, i prisilila Asquitha da krene u kampanju koja bi uništila moć veta britanskog neizbornog gornjeg doma. Nakon dugotrajne borbe uspio je u svom naumu i dobio je paragraf u Zakonu o Parlamentu iz 1911. godine. Tada je započeo sa ostvarivanjem još jednog Liberalnog cilja - zakon o autonomnoj vladi Irske. Kontroverza oko ovog problema je podijelila državu na period od 3 godine. Suočen sa prijetnjama oružanih pobuna protivnika domaće vlade Sjeverne Irske i otvorene podrške britanskih konzervativaca prema tim prijetnjama, Asquith je doluku odugovlačio kroz 1913. i kroz dobar dio 1914. i unatoč tome pritisak u tom vremenu je rastao. Nasilna solucija spriječena je samo radi početka Prvog svjetskog rata.

Vodstvo u Prvom svjetskom ratu[uredi VE | uredi]

Asquith je čvrsto vjerovao kako treba podržati Francusku protiv Njemačke, a unatoč tomr Asquith nije htio ući u rat sve dok narod ne bude zgrožen Njemačkom agresijom na neutralnu Belgiju. Kako je rat napredovao, veliki neuspjesi britanskih trupa uzrokovale su da Asquithova vlada bude meta snažnih kritika Konzervativaca i Liberala. U svibnju 1915. Asquith je udovoljio zahtjevima za koalicijsku vladu. U prosincu 1916. opozicija ga je prisila na otkaz u korist njegovog ministra rata Davida Lloyda Georgea.

Nakon Prvog svjetskog rata[uredi VE | uredi]

Godine 1926. njegove titule dobile su nasljednost. Herbert Henry Asquith preminuo je 15. veljače 1928. godine.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Herbert Henry Asquith