Hermann von Fehling

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hermann von Fehling

Hermann von Fehling (9. lipnja 1812. – 1. srpnja 1885.), bio je njemački kemičar, poznat po tome što je razvio Fehlingovu otopinu koja se koristi za procjenu šećera.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Hermann von Fehling rođen je u Lübecku. S namjerom studiranja farmacije prijavio se na Sveučilište Heidelberg oko 1835. godine. Nakon što je diplomirao, otišao je raditi u Gießen kao preparator za Justusa von Liebiga, s kim je objasnio sastav paraldehida i metaldehida. Godine 1839. po Liebigovoj preporuci, imenovan je predsjednikom katedre za kemiju na veleučilištu u Stuttgartu, i na tome položaju ostao je više od 45 godina. Umro je u Stuttgartu 1885. godine.

Njegov raniji rad uključivao je istraživanje jantarne kiseline, i pripremu fenil cijanida (bolje znanog kao benzonitril), najjednostavnijeg nitrila iz aromatičnih serija. Kasnije se najviše bavio tehnološkim pitanjima i javnim zdravstvom, više nego čistom kemijom.

Među analitičkim metodama na kojima je radio najpoznatija je ona za procjenu šećera. Znana kao Fehlingova otopina; otopina je to bakar (II) sulfata pomiješana s alkalima i kalij natrij tartratom (Rochelle sol). Surađivao je u Handwörterbuch iz Liebiga, sa Friedrich Wöhler i Johann Christian Poggendorff, i u pisanju Graham-Otto udžbenika kemije. Mnoge godine bio je članom odbora za reviziju; Pharmacopoeia Germanica.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hermann von Fehling