Hewlett-Packard

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Hewlett-Packard. Za druga značenja pogledajte HP.
Hewlett-Packard Company
Vrsta Javna (NYSE: HPQ)
Osnivač(i) Bill Hewlett
Suosnivač
David Packard
Sjedište Palo Alto, Kalifornija
Djelatnost(i) Računalni hardware
Računalni software
Savjetništvo
IT usluge
Proizvodi zasloni
digitalne kamere
Indigo Digital papir

mreže računala
osobna računala i prijenosnici
osobni digitalni pomoćnici tj. PDA
pisači
skeneri
serveri
pohrana podataka
televizori

Neto dobit $10,473 milijardi (2008.)
Broj zaposlenih 331.800[1]
Web stranica www.hp.com

Hewlett-Packard Company (HP) jedna je od najvećih tehnoloških kompanija svijeta i ima podružnice u gotovo svakoj zemlji na svijetu. Sjedište tvrtke je u Pallo Altou u Kaliforniji, a ima i urede nekadašnje tvrtke Compaq, u Houstonu, Texas. HP razvija i proizvodi računala, memorije, mrežnu opremu, pisače, programsku podršku te pruža servis za tu paletu proizvoda.

Drugu paletu proizvoda, koja uključuje elektroničke sustave i opremu za testiranje, medicinsku opremu (elektroničku) te opremu za kemijske analize proizvodi tvrtka Agilent Technologies koja je nastala 1999. kada se HP podijelio na dvije tvrtke.

HP svoje proizvode prodaje direktno potrošačima, malim, srednjim i velikim tvrtkama preko interneta ili preko svoje distribucijske mreže sačinjenje od brojnih tvrtki partnera HPa.

HP je prijavio 91,7 milijardi US$, a IBM 91,4 milijarde dolara, 2006. što ga čini najvećom svjetskom tehnološkom tvtkom po prodaji. 2007. prihod im je bio 104 milijarde US$, po prvi puta u svijetu neka je tehnološka tvrtka imala prihod veći od 100 milijardi dolara.

2008. HP kupuje tvrtku EDS i zajednički prihod je 118,4 milijarde dolara, a na listi Fortune 500, 500 najvećih svjetskih kompanija HP zauzima 9 mjesto u 2009. godini i mjesto najveće tehnološke kompanije u svijetu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. HP fast facts Pristupljeno 20. listopada 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Hewlett-Packard koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.