Pisač

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Pisač ili tiskač (engl. printer) je izlazni uređaj kojim se ispisuje ili tiska (kolokvijalno "printa") zapis sa računala na papir. Zapis može biti slika ili slova/brojevi. S nailaskom digitalnih fotoaparata pojavili su se pisači koji ne trebaju računalo za ispisivanje slika, nego je moguće birati koju sliku iz memorije fotoaparata želite ispisati.


Vrste[uredi VE | uredi]

Iglični pisač[uredi VE | uredi]

Iglični (matrični) pisač radi ispis pomoću iglica, koje preko trake s bojom udaraju u papir. Najkorisniji je u ispisivanju dokumenata, budući da može ispisati više od jedne kopije odjednom (iglice udaraju u papir). No zbog dosta velike buke koju proizvodi i sporosti, ovaj oblik pisača je danas u sve manjoj općoj upotrebi, dok ga i dalje koristimo za ispis dokumenata kad trebamo više identičnih kopija npr. uplatnice. Iglični pisači ispisuju monokromatski, u boji trake koju koristimo.

Laserski pisač[uredi VE | uredi]

laserski pisači ispisuje na papir uz pomoć lasera, koji osvjetljava bubanj i time električki nabije površinu bubnja. Potom bubanj prolazi kroz toner gdje se na nabijene dijelove bubnja love fine čestice tinte u prahu, a potom papir prelazi preko bubnja i poslije prolaska papira kroz grijač tinta je zalijepljena na papiru. Najkorisniji je u ispisivanju tekstova, jer postiže bitno veće brzine od igličnih pisača (od 4-20 stranica u minuti u kategoriji kućnih pisača). Može ispisivati i u boji, no investicija za laserski pisač u boji je reda veličine 2.500 kuna (prosinac 2005.)

Tintni pisač[uredi VE | uredi]

ink-jet (tintni) pisač ispisuje na papir tako što iz spremnika tinte (koji se zove na engleskom zove cartridge) štrca (ili pljucka) male kapljice tinte. Tinta može biti u raznim bojama. Najkorisniji u ispisivanju slika, jer se ink-jet pisači u boji mogu kupiti već za nekoliko stotina kuna (no oni najjeftiniji naravno imaju skupe spremnike s bojom koji se brzo troše)

Termalni pisači[uredi VE | uredi]

  • direkt termal pisači kreiraju ispis zagrijavanjem papira koji mijenja boju pod utjecajem topline. Primjer koji svi znamo direkt termal pisača su telefax uređaji (u zadnje vrijeme postali su rašireni i ink-jet telefax uređaji), jer faksovi koji su ispisani na papiru osjetljivom na toplinu s vremenom blijede, pa ih je bilo potrebno fotokopirati, što zbog blijeđenja ispisa, što zbog toga što se papir za njih prodavao namotan u rolama, pa je nepraktično dobivene faksove u rolama arhivirati u registratore. Također bankovni odresci koje potpisujemo pri novčanim transakcijama u bankama ispisuju se na ovakvim pisačima.
  • termal transfer pisači kreiraju ispis zagrijavanjem ribona koji na mjestima gdje je zagrijan ostavlja trag na papiru koji prolazi kroz grijaću glavu. Ovakvi pisači najčešće se koriste u trgovinama ili tvornicama za ispis etiketa na proizvodima.

Za ispis slika većeg formata koristi se uređaj, dakle po namjeni sličan pisačima, kojeg zovemo crtalo ili ploter.