Hijacinta Marescotti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hijacinta Marescotti
Hijacinta Marescotti
Rođena 16. ožujka 1585.
Vignanello
Preminula 30. siječnja 1640.
Viterbo
Beatificirana 1. rujna 1726.
Kanonizirana 14. svibnja 1807.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 30. siječnja
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Hijacinta Marescotti (Vignanello, 16. ožujka 1585. - Viterbo, 30. siječnja 1640.), talijanska franjevačka trećoredica i svetica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena je kao Clarice Marescotti 16. ožujka 1585. u Vignanellu kod Viterba, u plemićkoj obitelji. Školovala se sa sestrama Ginevrom i Ortensijom u samostanu svetog Bernardina, franjevačkog trećeg reda u Viterbu. Nakon školovanja njezina sestra Ginevra ostaje u samostanu i uzima redovničko ime Immacolata. Clarice je bila zaljubljena u Paola Capizucchija, ali je on zaprosio njezinu mlađu sestru, Ortensiju.[1] Nakon tog događaja postala je franjevačka trećoredica i stupila u samostan svetog Bernardina. Tada je uzela redovničko ime Hijacinta. U samostanu je živjela raskošno i nepokornički sve do 1615. godine, kada je ozbiljno oboljela.

Nakon što je ozdravila javno se pokajala pred svim sestrama te odbacila skupocjenu odjeću i obuću i nastavila živjeti u poniznosti i molitvi. Počela se brinuti za bolesne i siromahe, a uz pomo svojih prijatelja je osnovala dvije laičke bratovštine. Umrla je u Viterbu 30. siječnja 1640. Relikvije joj se nalaze u samostanu svetog Bernardina, u crkvi sv. Hijacinte. Blaženom ju je proglasio 1. rujna 1726. papa Benedikt XIII., a svetom 14. svibnja 1807. papa Pio VII.

Izgleda da je svetost stekla zbog upornosti jednog ispovjednika koji joj je uskratio odrješenje. Odrješenje joj je bilo uskraćeno dok se ne popravi i vrati vjernom obdržavanju svojih redovničkih pravila. Bila je tada u smrtnoj opasnosti. Uskraćenje je ozbiljno shvatila i toliko se popravila da je došla do statusa svetice.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. sveci.net, pristupljeno 4. srpnja 2015.
  2. Hrvatski katolički radio Svetac dana: Sveta Martina i sv. Hijacinta Marescotti [ 30.1.2017. ] (pristupljeno 30. siječnja 2017.)