Historia Brittonum

Izvor: Wikipedija
Britanija u 5. stoljeću u razdoblju između kraj rimske vlasti na Britaniji i anglosaskog naseljavanja na Britaniji. Crveno su britska područja, zeleno su goidelička područja, a plavim su označena piktska područja.

Historia Brittonum ili povijest Povijest Brita, povjesničarsko je djelo o domorodačkim Britima. Napisano je za vrijeme anglosaske vlasti, točnije oko 828. godine ili malo poslije. Tekst se do danas očuvao u nekoliko redakcija u rukopisima od 11. stoljeća i poslije. Djelo nije u potpunosti sastavljeno na stvarnim događajima, nego sadrži i legende. Ipak je i kao takav poslužio za izvor o povijesti Walesa i Engleske, jer nije bilo dovoljno drugih izvora.

Autorstvo se obično pripisuje velškom redovniku Neniju, jer je predgovor napisan u njegovim ime u određenim rukopisima.[1] Novija istraživanja (Dumville, 1985.) odbacuju Nenijev predgovor kao krivotvorinu iz kasnijih razdoblja te navodi argumente u pravcu toga da je ovo djelo kompilacija nepoznatih autora.[2][3] (Vidi autorstvo i datiranje Historie Brittonum). Konkretno, smatra se da je taj navodni Nenijev predgovor dodatak iz 10. stoljeća.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. J. A. Giles (prevoditelj), Nennius: The History of the Britons, in Six Old English Chronicles (1847)[1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 27. srpnja 2009. (Wayback Machine)
  2. Koch, John Thomas (2006) (preview), Celtic culture: a historical encyclopedia, ABC-CLIO, pp. 925-, ISBN 978-1-85109-440-0, str.927. "Dumville has argued that the Nennian Prologue is a later forgery.. the work should therefore be treated as anonymous"
  3. Mackillop, Dict. Celt. Myth.,str.267. "Formerly ascribed to one Nennius, Historia is now, seen, thanks to the work of David Dumville, to be a compilation.."
  4. Primjerice David Dumville, citiran na http://www.britishhistoryclub.com/bhc/sources/nennius_hb.htmlArhivirana inačica izvorne stranice od 7. rujna 2008. (Wayback Machine) (poveznica nije više aktivna)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]