Nenije

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Nenije. Za druga značenja pogledajte Nenije Britanski, britanski kraljević.

Nenije (lat. Nennius; 9. stoljeće) je bio velški katolički redovnik i povjesničar. Povijesnoj je znanosti poznat kao osoba kojoj se dugo vremena pripisivalo da je napisao povijesno djelo Historia Brittonum izgrađenom na stvarnim i legendarnim događajima.

Ipak je i kao takav poslužio za izvor o povijesti Walesa i Engleske, jer nije bilo dovoljno drugih izvora.

Autorstvo mu se pripisivalo jer je predgovor napisan u njegovo ime u određenim rukopisima.[1] Novija istraživanja (Dumville, 1985.) odbacuju Nenijev predgovor kao krivotvorinu iz kasnijih razdoblja te navodi argumente u pravcu toga da je ovo djelo kompilacija nepoznatih autora.[2][3] (Vidi autorstvo i datiranje Historie Brittonum). Konkretno, smatra se da je taj navodni Nenijev predgovor dodatak iz 10. stoljeća.[4]

O Neniju se malo toga zna. Zna se da je bio učenikom Elvodugusa za kojeg se smatra da je bio velški biskup Elfodd koji je uvjerio britanske crkvenjaka prihvatiti kontinentalno računanje Uskrsa, a koji je umro 809. godine prema Annales Cambriae.

Vjeruje se da je živio u području današnjih okruga Brecknockshirea i Radnorshirea u Powysu, Wales.[5] Živio je u ruralnom društvu, izvan anglosaskih kraljevstava, izoliran planinama.[6] Zbog manjka dokaza u svezi s njegovim životom i sam je postao legendom. Velške predaje govore da su Nenije, Elbodug i drugi pobjegli od pokolja koje je Ethelfrida počinila nad velškim redovnicima. Spasili su se pobjegavši u Škotsku.[7]

Ostali srodni povjesničari[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 • Antonia Gransden (1974.) Historical Writing in England. Ithaca, NY: Cornell U. P.
 • David N.Dumville (1975.) Nennius and the "Historia Brittonum" u: Studia Celtica, 10/11 (1975./6.), 78-95
 • Nora K. Chadwick (1958.) "Early Culture and Learning in North Wales" u djelu: Studies in the Early British Church
 • Christiane M.J. Kerboul-Vilhon (1999.) Historia Brittonum, NenniusInačica izvorne stranice arhivirana 3. kolovoza 2012.
 1. J. A. Giles (prevoditelj), Nennius: The History of the Britons, in Six Old English Chronicles (1847.)[1]
 2. Koch, John Thomas (2006) (preview), Celtic culture: a historical encyclopedia, ABC-CLIO, pp. 925-, ISBN 978-1-85109-440-0, str.927. "Dumville has argued that the Nennian Prologue is a later forgery.. the work should therefore be treated as anonymous"
 3. Mackillop, Dict. Celt. Myth.,str.267. "Formerly ascribed to one Nennius, Historia is now, seen, thanks to the work of David Dumville, to be a compilation.."
 4. Primjerice David Dumville, citiran na http://www.britishhistoryclub.com/bhc/sources/nennius_hb.htmlInačica izvorne stranice arhivirana 7. rujna 2008. (poveznica nije više aktivna)
 5. Lee, Sidney, ed. "Nennius." Dictionary of National Biography. XL. London: Smith, Elder & Co., 1894. 218
 6. Gransden, Antonia. Historical Writing in England. Ithaca, New York: Cornell UP, 1974. 12
 7. Lee, Sidney, ed. "Nennius." Dictionary of National Biography. XL. London: Smith, Elder & Co., 1894. 221

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]