Howl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Howl je pjesma koju je napisao Allen Ginsberg 1955. godine a objavljena je u negovoj prvoj zbirci poezije Howl i druge pjesme 1956. Pjesma se smatra jednim od velikih djela Beat Generacije, uporedo uz Kerouacov roman Na cesti (1957.) i Burroughsovim Goli ručkak 1959. Pjesma Howl nije napisana da bi se objavila, već da be se pročitala na recitaciji u Six Gallery u San Franciscu 7. listopada 1955.

Pjesnik Lawrence Ferlinghetti odlučio je poslije da je objavi zajedno sa nekoliko drugih pjesama u svojoj izdavačkoj kući City Lights Books u San Franciscu. U vezi s objavom, Ferlinghetti i direktor knjižarr, Shigeyoshi Murao, optuženi su za distribuciju opscentne književnosti i obojica su uhićeni. Prvo izdanje knjige zapljenjeno je. Pjesma počinje riječima: Vidjeh najveće darove moje generacije uništene ludošću, dok su sjedili histerični goli....

Godinu poslije, 3. listopada 1957. sudac Clayton W. Horn je odlučio da je pjesma imala "pomirljivu društvenu vrijednost", što je nije činilo kažnjivom. Howl postaje najpopularnija pjesma Beat Generacije.